Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Zichy kastély (Ács)
 
 
  Zichy kastély (Ács)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Zichy kastély (Ács)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Ács

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Ács legismertebb épülete a település központjában álló Zichy- vagy más néven Esterházy-Liechtenstein-Zichy-kastély. Szomszédságában található a városháza és a katolikus templom. Az épület jelenleg a Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnoknak ad otthont.

A barokk stílusú épület alsó szintjét még az Esterházyak építtették, melyet 1920-ban emelet építésével bővítettek ki. A homlokzat érdekessége a toronypárkány mezejében található kerek számlapú óra, belső tereit pedig a boltívek, a kazettás falak és a mennyezetig érő stukkók határozzák meg.

A kastély természetesen a kor elvárásaihoz híven parkkal is rendelkezik, bár az egykori 70 hektáros parknak ma már csak töredéke látható. A néhai díszkutak mellett itt találhatjuk az úgy nevezett „Mesefát”, amit a szájhagyomány szerint azért hívnak így, mivel több mint 200 évével rengeteg eseményről mesélhetne a mai kor emberének.

A park végében ma is látható a grófi család két kriptája, bár a „Mennyországnak” nevezettet betemették, „a Pokol” nevű csillagboltozatos kripta ma is áll. Egy legenda szerint innen alagúton keresztül lehetett eljutni a Monostori Erődhöz, de ismerve a környék hagyományait, melyek gyakorta feltételeznek ilyen járatokat, valószínűleg ez sem létezett soha.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az ácsi Zichy kastély sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://www.acskonyvtar.hu/

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
zichy-kastely-acs--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
zichy-kastely-acs--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek