Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Viza és halászata
 
 
  Viza és halászata

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Viza és halászata

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Komárom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A komáromi halászok legértékesebb hala a magyar vizek óriása, a viza. A viza - a halászok nyelvén őrhal - a Fekete-tengerben honos. A Duna szabályozásáig évente kétszer úsztak fel a halak. 7-8 métermázsáig is megnőttek, de nem volt ritka a 10 métermázsa sem. A viza halászata különleges előkészületet, bátorságot, erőt és ügyességet igénylő, látványos, izgalmas, veszélyes műveletsorozat volt. A vizákat ún. cégék vagy kerítőhálók segítségével fogták ki.

Szent istván által 1001-ben kiadott halászati oklevélben felsorolt 9 halászhely közül kettő Komárom környékére esett ( Fizeg, azaz Almásfüzitő és Wag /Vág folyó/). IV. Béla 1249. március 19-én kelt okevele is említést tesz egy Sceum (Szőny) melletti vizafogó helyről.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Magyarországon korábban a halászat meghatározó jelentőségű ágazata volt a vizafogás. Komárom történelmi múltjához és híres mesterségeihez szervezesen illeszkedik a vizahalászat. A komáromiak a halászat úgyszólván minden változatát ismerték és a hagyományok szellemében, a helyi adottságoknak megfelelően alkalmazták is.A kifigitt hatalmas vizákat a komáromi szekeresgazdák juttaták el a fogyasztókig.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
viza-es-halaszata-215-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
viza-es-halaszata-215-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek