Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tiszti kaszinó (Tulipános ház )
 
 
  Tiszti kaszinó (Tulipános ház )

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tiszti kaszinó (Tulipános ház )

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tatabánya

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Tiszti kaszinó Tatabánya emblematikus épülete, egykor a bányatisztek, a MÁK főtisztviselőinek szórakozását, kulturális igényeinek kielégítését szolgálta színháztermével, kártyaszobáival, vendégszobáival. Közismert elnevezését  - Tulipános ház – díszítéséről kapta, az épület a magyar szecesszió kiemelkedő alkotása, mai tudásunk szerint Toroczkai Wigand Ede tervei nyomán valósult meg 1924-ben.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az 1896-os bányanyitás után kialakult Tatabánya község MÁK RT. által épített örökségéből mára kevés maradt fenn. Eszmei jelentősége, a város múltjában betöltött szerepe mellett az épület a magyar építészettörténetben is helyet kap, mint a magyar szecesszió jelentős építészének jelentős alkotása.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Dr. Simonik Péter: A Bányakórháztól a Tiszti Kaszinóig. A MÁK Rt. által emelt középületek, Tatabánya 19-20. századi középületei, Szenes Hanna Magyar-Izraeli Baráti Egyesület –Tatabányai Múzeum  közös szervezése - előadás Tatabánya, 2016.

Dr. Simonik Péter: A Népháztól a Bányakórházig. Munkásjóléti intézmények a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. tatabányai bányatelepén (1896-1945). Tatabánya,2013.

Dr. Simonik Péter: A munkavállalók szabadidejének megszervezése a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. tatabányai bányatelepén (1896-1945) Tatabánya, 2012.

Keserü Katalin: Toroczkai Wigand Ede Budapest, 2007.A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tiszti-kaszino-(tulipanos-haz-)-781-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek