Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar
 
 
  Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tát

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Tátnak már az előző századfordulón volt zenekara, melyet 1930-ban a perbáli Pregitzer Mátyás, mint képzett zenész vezetett. Később Őt a táti Keil Mihály követte, aki 1960-ig dirigálta az együttest. Az akkori helyi vezetés támogatásának hiánya miatt a zenekar feloszlott. Ekkor a zenekar öt régi tagja a sok évtizedes kottákat ládákba csomagolta és titkos helyre elzárta. Megegyeztek abban, hogy csak akkor lehet azokat újra elő venni, ha a táti dalok tolmácsolására alkalmas zenekar alakul újra a faluban. Hosszas szervezőmunka után a 25 évig lezárt ládák az „ötök” egyikének, Hauber Ferencnek a padlásáról kerültek le és nyíltak meg.

Az 1985. október 1-jén megalakult Német Nemzetiségi Fúvószenekar, karmestere Bulhardt Vilmos volt, aki a régi kottákban őrzött dallamokat a 25 tagú zenekar hangzásának megfelelően átírta. Táton és a környező településeken lakó, nagyrészt német nemzetiségű zenészek fő feladatuknak a német nemzetiségi zenekultúra ápolását, a mai német zeneszerzők műveinek bemutatását, a lakosság szórakozási igényeinek magas szintű kielégítését tekintették és tekintik ma is.
A zenekar első minősítésére 1985. december 15-én, önálló hangverseny keretében került sor, ahol a zsűri „Aranydiploma” minősítéssel jutalmazta az együttest.

Bulhardt Vilmos 1988. január 8-án bekövetkezett halála után Fódi János vette át a zenekar irányítását. Az 1989. március 8-i minősítő hangversenyen a zsűri a zenekart a nemzetiségi együttesek kategóriájában, az országban elsőként „Kiemelt Aranydiploma” minősítéssel jutalmazta. 1991-ben, a Pilisvörösváron megrendezett VIII. Országos Német Nemzetiségi Fúvószenekari Fesztiválon a fúvószenekar kiemelt második helyezést ért el. Az együttes megkapta a Magyarországi Németek Szövetségének különdíját is.

1995. szeptember 27-én a fúvószenekar tagjaiból megalakult a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekari Egyesület. Az együttes karmestere ettől kezdve több mint 20 éven át Zagyi István.

Az zenekarnak nagyon sok hazai és külföldi szereplése volt. Hazaiak közül kiemelkednek a Megyei Nemzetiségi Hét nyitórendezvényei, a Budapesti Országos Sváb-bálok, fúvószenekari szemlék és találkozók, nemzetiségi fesztiválok. Az együttes fontos szerepet tölt be Tát Város zenei-kulturális életében. Állandó résztvevői a helyi ünnepségeknek, rendezvényeknek. A már hagyományos Újévi hangversenyeik során mindig kicsinek bizonyul a Táti Kultúrház.

Zagyi István magas szintű szakmai irányításával a fúvószenekar 2000-ben nemzetiségi kategóriában “KIEMELT – ARANY” minősítést kapott. Nagy sikerrel szerepelt vezetésével a fúvószenekar külföldön is. Az espoo-i polgármester meghívására 1997-ben Finnországban jártak. 2004-ben Dél-Tirolban, a St. Leonhard településen megrendezett Grand Prix versenyen az előkelő harmadik helyezést érte el irányításával a fúvószenekar. 2006-ban a Sliemai Filharmónia Társaság meghívására az Európai Unio legkisebb tagállamában, a csodálatos szépségű Máltán vendégszerepeltek a mazsorett csoporttal együtt. 2010-ben szintén a mazsorett csoporttal közösen az olaszországi Magione-ba utaztak.

A fúvószenekar 2006-ban kapott először meghívást a Bad Schlemaban megrendezésre kerülő Európai Fúvószenekari Fesztiválra, ahová minden évben 12 országból egy-egy zenekart hívnak meg. Tavaly szeptemberben már ötödik alkalommal öregbítették Tát és Magyarország hírnevét a 4000 fős sátor színpadán. Az együttes eljutott az Ő dirigálásával Tát testvértelepüléseire (Buseckbe, Ebedre, Kaplonyba, Mollnba) és több alkalommal a 30 éve baráti bajor Schrattenbachba is.

A baráti zenekarok fogadásán túl, a Táton működő Musik-Land Utazási Iroda felkérésére Európa 15 országából, valamint az USA-ból, Kanadából és Ausztráliából érkező fúvószenekarokkal adtak közös hangversenyt.

Idén júliusban Tát romániai testvértelepülésén, Kaplonyban fognap fellépni. Innen Székelyföldre utaznak. A Székelyudvarhely mellett található Farkaslakán adnak majd önálló hangversenyt

A zenekar a külföldi vendégszerepléseivel és a külföldi zenekarok fogadásával hozzájárul a népek közötti kulturális- és emberi kapcsolatok erősítéséhez, a nemzetiségi lakosság úgynevezett „híd” szerepének minél hatékonyabb megvalósításához.

A fúvószenekar jelenlegi művészeti vezetője Szladik Tibor. Ő januárban vette át a karmesteri pálcát Zagyi Istvántól, aki 2016. május 15-én kapta meg (Szervátius Tibor után másodikként) Tát Város Pro Urbe kitüntetését.

A Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekari Egyesület elnöke Rózsavölgyi Károlyné, alapító zenekari tag. Az együttes létszáma 35 fő. A legfiatalabb tag 9, a legidősebb pedig 63 éves. A pártoló tagok száma közel 200 fő.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A zenekar karmesterei - akik elmúlt 30 év során  vezették  zenekarunkat  -  kiemelt szerepet  játszottak  hazánk  zenei  életében,  és felbecsülhetetlen zenei anyagot hagyományoztak ránk,  hoztak létre.Kitűzött  célja  zenekarunknak  a  népek  közötti kulturális  és  emberi  kapcsolatok  erősítése,  a nemzetiségei  úgynevezett „híd-szerepének"  megvalósítása,  amely - reméljük a  fentiekből  is  kitűnik - 
megvalósult és így lesz ez további  működésünk során  is.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

http://tat.hu/kultura/muveszeti-csoportok/tati-nemet-nemzetisegi-fuvoszenekar/A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tati-nemet-nemzetisegi-fuvoszenekar-240-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek