Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Táti Mazsorett Formációs és Tánccsoport
 
 
  Táti Mazsorett Formációs és Tánccsoport

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Táti Mazsorett Formációs és Tánccsoport

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tát

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar­ szoros baráti kapcsolatot alakított ki a bajorországi Schrattenbach település zenekarával, akik 1991-ben látogattak el a magyarországi településre. Viszonozni akarták a szívélyes bajor fogattatást, ezért nem csak zenével, hanem tánccal is szerettek volna kedveskedni nekik. Mivel a fúvószenéhez leginkább - az akkoriban még kevésbé népszerű és ismert - mazsorett tánc illett, ezért Kátai Ferencné a kultúrház igazgatója megalakította az első táti mazsorett csoportot, ami 25 fővel kezdett el működni, nagy lelkesedéssel. Meg kell említeni Holubné Kogler Katalin táncpedagógus nevét, aki az első koreográfiát készítette és tanította be. Később Udvardiné Kollár Ildikó vette át a csoport vezetését, aki három évig volt velük. Ez alatt az idő alatt már nagyon szép sikereket ért el a csoport. Többször jártak külföldön: Ausztriában, Németországban, de itthon is nyílt lehetőségük fellépésre. A következő időszak Hasenbech Melinda és Schalk Tímea nevéhez fűződik. Melinda távozása után a csoport vezetésével kapcsolatos teendőket a mai napig Schalk Tímea látja el. A csoport létszáma a kezdeti 25 főről mára közel 100 főre növekedett. Három korosztály négy csoportban dolgozik: mini, kadét A, kadét B és felnőtt. Repertoárjukban megtalálhatóak a klasszikus mazsorett, menettánc mellett a show táncok is. A csoport kellék és ruhatára minden évben gazdagodik a közönség legnagyobb tetszésére.

A rengeteg hazai fesztivál és verseny mellett már egyre többször hívják őket külföldre is. 2003-ban Olaszországban (St. Leonardban), egy uniós versenyen show tánc kategóriában a táti zenekarral együtt 3. helyezést értek el. 2005-ben a csolnoki zenekarral vettek részt egy Németországban rendezett versenyen, ahol szintén fergeteges sikert arattak. 2005-ben látogattak el a németországi Buseck-ba, (Tát testvértelepülése), ahol a három nap alatt három helyszínen léptek fel a formációs tánccsoporttal együtt. 2006-ban nyílt lehetőségük arra, hogy a táti fúvószenekarral elutazzanak Máltára, Sliemába, ahol egy fesztiválon vettek részt. 2012-ben Franciaországba és Belgiumba látogattak. Eleget tettek egy erdélyi meghívásnak. Az olaszországi Perugia után Horvátországban mutatkoztak be egy fesztiválon, mindkét helyszínen másodszor is vendégül látták őket, 2014-ben, illetve 2016-ban. Rendszeresen fellépnek külföldi testvértelepüléseik rendezvényein is. Az együttes 2016-ban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját.

Csoportvezetők: Szabó Noémi, Filip Dóra. Művészeti vezető: Schalk Tímea

2011-ben a mazsorett csoport lány tagjai fiúkkal egészültek ki, és hozták létre a Formációs Tánccsoportot. A kezdeti 12 fős létszám mára megduplázódott. A jelenlegi felállásban 6 éve dolgoznak együtt. Repertoárjuk standard, latin táncokból és show formációkból áll. Állandó résztvevői a község rendezvényeinek, de szívesen tesznek eleget a környező településekről érkező meghívásoknak is, valamint külföldön is többször jártak már a mazsorett csoporttal közösen. Láthatjuk őket bálok megnyitóin, céges rendezvényeken és fesztiválokon is. Három korosztályban dolgoznak: kadét B, kadét A és felnőtt. A csoport létszáma 45 fő. Művészeti vezetőjük Schalk Tímea. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Táti Mazsorettek - az Asszonykórushoz hasonlóan - nagyon népszerűek a megyében. Zenekari találkozókra, falunapokra és egyéb különböző rendezvényekre hívják őket, amit rendszerint el is vállalnak. Ez nem kis anyagi és idő-ráfordítást jelent a csapatok számára, de ők szívesen vállalják a fáradalmakat, hogy Tát és a megye jó hírét szélesebb körben is terjesszék. A sokgenerációs csoportjaikkal példát mutatnak a térségben, aminek már szemmel látható követőik is vannak más településeken. Rendkívül jó hatással van a fiatal lányok nevelésében. Fizikai állóképességük, tartásuk és fegyelmezettségük rendkívüli mértékben javul a szülők örömére és persze a közönség örömére is. Kevés olyan Komárom-Esztergom Megyei település van, ahol nem szerepeltek volna. Ők is a falunapok kedvenc szereplői, de a bányásznapi dorogi felvonulások és az idegenforgalmi rendezvények is szívesen látják őket. Nemzetközi kapcsolataik is széles körűek, és abból, hogy gyakran visszahívják őket a különböző fesztiválokra kitűnik, hogy amit csinálnak, az magas színvonalon teszik. Úgy gondoljuk, hogy a kitartó, példamutató munka és közösségszervezés, több generáció kinevelése méltóvá teszik őket a Megyei Értéktárba való bekerülésre.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tati-mazsorett-formacios-es-tanccsoport-653-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
tati-mazsorett-formacios-es-tanccsoport-653-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek