Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tatai Vadlúd Sokadalom
 
 
  Tatai Vadlúd Sokadalom

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tatai Vadlúd Sokadalom

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Turizmus,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tata

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Tatai Vadlúd Sokadalmat 2001-ben azzal a céllal indította útjára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja, hogy a madárvonulás jelenségén keresztül bemutassa a tatai Öreg-tó szépségét, nemzetközi természetvédelmi jelentőségét és egy egész napos családi fesztivál keretében találkozási, bemutatkozási lehetőséget nyújtson a hazai madárvédelem, természetvédelem hivatásos és civil önkéntesei számára. A fesztivál szervezői köre később kibővült a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a Száz Völgyi Természetvédelmi Egyesülettel. 

A Sokadalom ma már Magyarország legnagyobb természetvédelmi fesztiváljának számít, de európai viszonylatban is kiemelkedik. Látogatottsága ma már közel 20 ezres, ami egyedülálló élettel, forgataggal tölti meg a téli Tatát és teszi a várost a hazai természetvédelem fővárosává ezekben a napokban. Kiváló példája annak, hogyan lehet összekapcsolni a madárvonulást, mint természeti látványosságot a turizmussal és a kultúrával. 
 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Európa-szerte egyedülálló látványosságnak számít attól is, hogy az Öreg-tó az egyetlen olyan nemzetközi jelentőségű madárpihenőhely, melyet egy város szinte teljesen körülvesz. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tatai-vadlud-sokadalom-685-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
tatai-vadlud-sokadalom-685-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek