Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tatai Patara 1579. Török kori Történelmi Fesztivál
 
 
  Tatai Patara 1579. Török kori Történelmi Fesztivál

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tatai Patara 1579. Török kori Történelmi Fesztivál

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Turizmus,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tata

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A tatai vár 1597. május 23-i ostromnak, az először itt használt patarának, vagyis kapupetárdának állítottak emléket a hagyományőrzők a tatai Patara megrendezésével, akik között magyarokon kívül lengyelek, németek, szlovákok, csehek, belgák is rendszeresen megfordulnak.

A fesztivált 2008-tól minden évben megrendezik, melynek során korhű jelmezekben és fegyverekkel modellezik a vár visszafoglalását, látványos csatajelenetek keretében.

A hagyományőrző fesztivál történeti háttere: A mohácsi csatavesztés után portyázó török csapatok Tata környékét feldúlták, de gróf Cseszneky György kapitány a várat sikeresen megvédte.

A törökök 1543-ban foglalták el Tata várát. A 145 éves török uralom idején kilencszer cserélt gazdát, és összesen tizenhat évig volt a vár török kézen. Egyik legnevezetesebb ostroma a tizenöt éves háború idején, 1597. május 23-án volt, amikor Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány csellel – és egy ügyes hadi találmánnyal, a fesztiválnak nevet adó patarával - visszafoglalta a török kézen levő tatai erősséget. Ezzel a robbantó eszközzel döntötték be a várkaput Pálffy főkapitány vitézei.

Egy évvel később, Győr felszabadításánál is a Tatán kipróbált új fegyver indította el a sikeres ostromot.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Patara kísérő rendezvényei is nagy számú látogatót vonzanak: így a várudvaron rendezett győzelmi mulatság, de szerveztek nemzetközi kádár-, pintér-, bognártalálkozót is.

Itt említendő meg, hogy „Dobunkat perdítvén” címmel életre hívták az Első Történelmi Katonazenekari Találkozót is.

A rendezvény a hagyományőrzők körében nemzetközileg is ismert és elismert, így hozzájárul a város és megyénk jó hírnevének öregbítéséhez. A hagyományőrző fesztivál évről évre üde színfoltja a megye kulturális életének, így jó szívvel ajánlom a megyei értéktárba.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.tataipatara.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tatai-patara-1579-trok-kori-tortenelmi-fesztival-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
tatai-patara-1579-trok-kori-tortenelmi-fesztival-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek