Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tatai Minimarathon
 
 
  Tatai Minimarathon

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tatai Minimarathon

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Sport,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tata

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A "Tatai Minimarathon" városunk egyik legkedveltebb eseményeként, rendezvényeként az eltelt 31-32 év alatt rangot és európai hírnevet vívott ki magának, öregbítve ezzel Tata városának és a futók népes táborának jó hírét.

Volt év, amikor a Nemzetközi Páneurópai Unió védnökségét élvezte, volt, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sport For All Bizottsága is kiemelt rendezvényei közé sorolta. Évek óta a Budapest Sportirodával együttműködve, a "Budapest Félmaraton felkészülési versenye", minek köszönhetően Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is egyre ismertebb és népszerűbb.

A SPRINT Futókör az első Tatai Minimarathontól - 1984. augusztus első szombatja- kezdődően hosszú ideig a rendezője volt e futóversenynek. Jelenleg az esemény propagálását segíti. A verseny szervezését, rendezését fokozatosan átvette Tata városa, illetve Tata Város Önkormányzata és a Felnőtt Utazók Klubja. Közel 20-25 éve szerepel a város kiemelt rendezvényei között.

A versenyközpont idén 32. alkalommal a Magyary Zoltán Művelődési Központ és a Váralja út. A rendezvény sikerét és a futók biztonságos célba érkezését 150-200 fő önkéntes munkája segíti.

A futók 14 km-es egyéni és csapatversenyben (5fő) nevezhetnek. Az elmúlt évben került bevezetésre a 3 fős (családi) váltófutás (1,2 km 6,3 km, 5,5 km).

A verseny célja: az egészséges életmód, az atlétikai sportág és a rendszeres testedzés népszerűsítése, versenyzési, kondíció-felmérési lehetőség biztosítása, nemzetközi és sportkapcsolatok ápolása.

Az ide érkező futók, sportolók kedvelik ezt a versenyt, mert Tata legszebb részein - Öreg-tó és a Cseke-tó partja - futhatnak és speciális körülmények között (magas páratartalom és hőmérséklet) mérhetik össze tudásukat, lelkes tatai lakosok szurkolásával kísérve.

- A verseny szerzői jogának tulajdonosa Varga István (1984-ben a Komárom megyei Tanács Testnevelési- és Sportbizottságának munkatársa) Tatáról. -Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A "Tatai Minimarathon" több mint három évtizede (32. éve) Komárom-Esztergom megye és Tata egyik legismertebb, igen kedvelt sporteseménye. Tata Város Önkormányzata saját rendezvényeként kiemelt figyelemmel és támogatással szervezi minden évben e nagy hagyományokkal bíró futóversenyét.

A "Tatai Minimarathon" a tataiak és a sportkedvelők számára nem csupán egy verseny, hagyomány és érték - sportbeli, emberi, erkölcsi, történeti, személyes kapcsolatbeli érték, kincs - amit ápolni és őrizni kell, persze mindig fejlődve haladva tovább a korral. Az egészséges életmódra nevelés, a mozgás megszerettetésének egyik legjobb színtere.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.tata.hu www.tata.hu/749/minimarathon www.facebook.com/tatai.minimarathon www.kemsport.hu www.tataitv.hu www.24ora.hu www.kisalfold.hu/sportA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.tata.hu www.tata.hu/749/minimarathon

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tatai-minimarathon-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
tatai-minimarathon-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek