Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tatai Edzőtábor
 
 
  Tatai Edzőtábor

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tatai Edzőtábor

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Sport,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tata

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A tatai edzőtábor, vagy hivatalos nevén a Tatai Olimpiai Központ az ország egyik legismertebb sportlétesítménye.

"Tata" fogalom a versenyzők és a sportban dolgozók számára. Megszámlálni is lehetetlen, hány nemzetközi sportsiker, olimpiai vagy világbajnoki érem alapjait rakták le itt a magyar sportolók.

Az edzőtábor Budapesttől mintegy egy órányi autóútra, Tata zöldövezetében egy 220 éves angolpark területén, a Cseke-tó partján fekszik. A kommunista pártvezetők 1947-ben adták ki a parancsot: Magyarországnak mindenképpen szüksége van egy vidéki edzőtáborra, hogy a sportolók ott készülhessenek fel a második világháborút követő első, 1948-as olimpiára. Jártak a Mátrában, a Mecsekben és a Balatonnál is, de végül választásuk Tatára esett.

A 48-as londoni játékokra már itt készültek a magyar sportolók, igaz akkor még csak szabadtéren készülhettek és valójában nem is a táborban laktak.

A Londonban megszerzett 10 arany tökéletesen igazolta a tábor szükségességét, így az építkezés és a fejlesztés tovább folytatódott. 1951 nyarán adták át az edzőtábort a végleges formájában, ekkor már állt az "A" épület, működött az étterem és fedett csarnokok is a versenyzők rendelkezésére álltak.

A fejlesztések az ezt követő olimpiai ciklusokban is folytatódtak. Íme, a pontos menetrend:

• 1956. Melbourne- "B" épület I. emelet, új ebédlő, II. sportcsarnok

• 1960. Róma - hőközpont, parkosítás

• 1964. Tokió- kondicionálóterem, kemping

• 1968. Mexikó - "B" épület II. emelet, futófolyosó

• 1972. München- IV. sportcsarnok, atléták dobóhelye

• 1976. Montreal-lőtér, szálláshely már 200 fő

• 1980. Moszkva - 300 méteres futópálya, 25 méteres úszómedence, finn szauna

• 1984. súlyemelőterem, két műanyag teniszpálya

• 1987. konyhai főzőtér átalakítása

• 1988. hat sávos rekortán atlétikapálya

• 1992. tekepálya

• 1995. fallabdapálya, az "A" épület és a konferenciaterem teljes felújítása

• 2001. új emeleti étterem

• folyamatos felújítások, korszerűsítések az elmúlt évek alatt.

A Tatai Olimpiai Központ a hazai és nemzetközi versenyekre készülő profi sportolóknak, illetve a Héraklész-programban résztvevő fiatalok számára nyújt edzéslehetőséget. Az edzőtábor szolgáltatásait sportági szakszövetségek és egyesületek is igénybe vehetik, a sportolók természetesen komplett ellátást és kiszolgálást (szállás, étkezés, sportlétesítmények használata) kapnak.

Az elmúlt évtizedekben a következő sportágak versenyzői készültek legtöbbször Tatán: asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, kézilabda, kosárlabda, kajak-kenu, labdarúgás, lövészet, ökölvívás, öttusa, röplabda, súlyemelés, taekwondo, torna, triatlon és vívás.

Az edzőtábor területén, két épületben 117 darab kétágyas szoba és 6 darab apartman várja a sportolókat. A szobák felszereltsége: zuhanyzós fürdőszoba, televízió, hűtőszekrény, telefon

"A"épület 55 db 2 ágyas szoba, 6 db apartman, 200 fős konferenciaterem, 3 db 15 fős tárgyaló, l db 30 fős tárgyaló, orvosi rendelő, büfé, recepció

"B" épület 54 db 2 ágyas szoba, l db 30 fős tárgyaló, 8 db mozgáskorlátozott szoba, adminisztrációs irodák

Héraklész-ház 2 db 2 ágyas szoba, 4 db 5 ágyas szoba, közös mosdó és WC Étterem 300 adagos konyha, l db 200 fős terem, l db 90 fős terem és l db 40 fős terem.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

• 1947-ben azért döntöttek Tata mellett, mert a pártvezetők úgy találták, hogy az itteni éghajlat hasonlít leginkább a londoni klímára.

• Az edzőtábor főterén egy olimpiai emlékmű található, amelyen azoknak az aranyérmeseknek a neve olvasható, akik 1948 óta Tatán készültek az olimpiára.

• A tatai atlétikai pályán futott világcsúcsot Rózsavölgyi István.

• Éveken keresztül itt készült a tétmeccsekre a magyar labdarúgó-válogatott.

• A mostani létesítmények helyén korábban német katonai temető volt.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

A Tatai Edzőtábor múltja, teljes történelme: tárgyai, eszközei, multimédiás anyagai a SPORTMÚZEUMBAN találhatók.A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.mnsk.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tatai-edzotabor-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
tatai-edzotabor-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek