Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tatai alakor búza
 
 
  Tatai alakor búza

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tatai alakor búza

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Agrár- és élelmiszer-gazdaság,
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tata

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:
Hazánk területén egykoron nagy területeken termelt pelyvás alakor már évezredek óta kipusztultnak tekinthető Tata környékén, csakúgy mint az ország más vidékén. Csak az archeobotanikai kutatás nyomán vált ismertté, hogy ez nem így volt. A 2010-ben publikált Magyar Archeobotanikai Adatbázis szerint az őskor valamennyi kultúrája ismerte és termesztette. Az alakor a Kr. előtti 6. évezredben került a Kárpát-medencébe a Kis-Ázsia területén található elsődleges géncentrumból és a római korig általánosan előfordult. Ezt követően lassan nyom nélkül kikopott a földekről. Általános termesztését és felhasználását a néha nagy bőségben előforduló szenült, illetve paticsfalak szár- és levéllenyomatai mutatják. Az alakort termesztő őskori kultúrák többsége Tata és környékén is megtalálható.
Komárom-Esztergom megye őskori lelőhelyei:
- Tokod, Tata, Tatabánya-Dózsakert, Neszmély, Agostyán-Szomód közötti terület, Dunaalmás, Nyergesújfalu, Környe, Szőny.


Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az alakor újrafelfedezése Gyulai Ferenc gödöllői egyetemi tanár, archeobotanikus nevéhez kötődik.  A szakember hat géncentrumban találta meg a növényt, és sikerült megmentenie az emberiség legősibb gabonájának magját. A megtalált ősbúza az eredeti Kárpát-medencei alakor utolsó fennmaradt állománya lehetett. 14 éve ebből hozott egy kisebb mennyiséget Erdélyből, amiből sikerült vetőmagot szaporítani.  Ebből jutott a tatai medencébe is, ahol a Fényes rétek mögött Czumpf Attila agrármérnök, humánökológus kezdte el a termesztést.
A Tatabányai Múzeum központjában található „Metamorfózis – ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében” című, 2017-ben a Pulszky Társaság elismerő oklevelével díjazott állandó kiállításon is ott van az alakor. A történeti ökológia szemléletével áthatott tárlat a környék történetét mutatja be a tájhasználat, ill. az ember és természet állandóan változó viszonyán keresztül. Itt a „Tűz mesterei” című, a neolitikum és rézkor anyagát bemutató kiállítási részben az Agostyánban termesztett alakorral töltötték fel a rekonstruált újkőkori gabonás vermet. Így az alakor a megyeszékhely környezeti nevelési programjának is részévé vált, mivel a Tatabányai Múzeum a kiállításon keresztül segíti a helyi és más települések érdeklődő iskoláinak ez irányú törekvését. 

 A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tatai-alakor-buza-800-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
tatai-alakor-buza-800-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek