Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen
 
 
  Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Ipari és műszaki megoldások,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tatabánya

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az 1988-ban megnyitott skanzen az első olyan természetes környezetben kialakított szabadtéri múzeum hazánkban, ami nem a paraszti élet- és munkakörülményeket, hanem az ipari munkások, elsősorban a bányászok élet- és munkakörülményeit hivatott hitelesen bemutatni.

Az Ipari Skanzen a technikatörténet és az életmódtörténet összekapcsolásával nemcsak Magyarországon, de nemzetközi vonatkozásban is egyedi muzeális kiállítóhely. A szénbányászat emlékeinek megőrzésére létrehozott kiállítóhely, megnyitása óta folyamatosan bővülő, és tematikájában is gazdagodó kiállításokkal várja vendégeit.

Az egykori „öreg XV-ös akna” eredeti állapotukban megőrzött üzemi épületei mellett a látogatók a rekonstruált, és eredetei berendezéssel ellátott lakó és iskolaépület segítségével megismerkedhetnek a bányászok életkörülményeivel is a bányanyitástól (1897) az 1960-as évek elejéig terjedő időszakban. A skanzennek ez az életmódot bemutató része folyamatosan újabb épületekkel és kiállításokkal bővül.

 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Tatabányai Múzeum – Bányászati és Ipari Skanzen a helyi és a megyei szénbányászat és a szénre települt iparágak emlékeinek megőrzésével, közkinccsé tételével azt a célt kívánja elérni, hogy a szénbányászat hagyományait életben tartsa nemzetközileg is egyedülálló módon. Tatabánya történeti múltjának, értékeinek megőrzésével és különleges bemutatásával, az itt élőkkel múltjuk megbecsülését, a lakóhelyük szeretetét, az idelátogatók számára pedig a szénbányászat által létrehozott értékek megismertetését kívánja elérni.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Fűrészné Molnár Anikó - Csics Gyula: A Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeuma. Tatabánya 2000.

Fűrészné Molnár Anikó (Főszerkesztő): A Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeuma. Tatabánya 2003. (bővített kiadás)

Fűrészné Molnár Anikó (Főszerkesztő): A Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeuma. Tatabánya 2009. (bővített harmadik kiadás.)

Fűrészné Molnár Anikó (Főszerkesztő) 40 éves a Tatabányai Múzeum. Tatabánya 2011.A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://www.tbmuzeum.hu/

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tatabanyai-muzeum--banyaszati-es-ipari-skanzen--media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
tatabanyai-muzeum--banyaszati-es-ipari-skanzen--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek