Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tájház (Dad)
 
 
  Tájház (Dad)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tájház (Dad)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Dad

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A falu Kisdad nevű részén találhatjuk a takaros kis zsellérházat, melyben a község tájházat rendezett be. A kicsi ház kétosztatú, nádfedele alatt két család fért meg hajdanán. Udvarán ma is látható a hozzá tartozó gémeskút kútágasa.

A többi berendezési tárgy Csekovszky Árpádné helyi tanár 1969-ben elindított kezdeményezése eredményeképp került a gyűjteménybe, melyet főképp adományok útján és az iskolások segítségével bővítettek. Az eredetileg az iskola folyosóján bemutatott gyűjtemény szépen gyarapodott, így szükségessé vált egy önálló kiállítóhely kialakítása.

Az épület 1974. május 29-e óta ad otthont a hagyományos népi eszközöknek és berendezési tárgyaknak.

Az első ajtón belépve, a konyhába jutunk. Itt a konyhai felszerelések, és a kenyérsütés eszközei tekinthetők meg. Megfér egymás mellett a sütőlapát, a szűrők, szenes vasaló, tálak, a szépen berendezett „kredenc”, és a „sparherd”.

A második szoba egy tehetős parasztcsalád hagyatéka, a mívesen faragott szobabútorok, a magasra vetett ágy, a tulipános láda, a szentsarok képei, a döngölt padló, mind-mind a múlt hangulatát idézik.

A másik lakás konyhája ad helyet a helyben űzött kovácsmesterség eszközeinek. Patkók, szegek, fogók és kalapácsok – a mesterek szerszámai adnak keretet a fújtatós kemencének, sőt még egy igazi kovács cégér is hirdeti magát.

Az utolsó szoba tematikusan került berendezésre, a szoba egyik sarka a mezei munka eszközeit ( favella, kasza, tokmány) gyűjti össze, míg a másikban a helyben feltárt avarkori halotti urna darabjai láthatók. A harmadik sarokban a tejfeldolgozás eszközeit szedték csokorba, de más mindennapi tárgyak is jól megférnek a polcokon.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A település múltját reprezentáló Tájház fontos gyűjtőhelye és őre mindazon tárgyaknak, melyek nem is oly rég még a mindennapi élet immanens részét képezték, mára azonban elvétve fellelhetők. Fontos, hogy az elkövetkezendő generációk is megismerhessék ezeket, és ezáltal kerülhessenek személyes kapcsolatba azzal a nem is oly rég eltűnt korral, melyben dédszüleik nevelkedtek.

A dadi  tájház sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.dad.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://www.dad.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=146&Itemid=98

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tajhaz-dad--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
tajhaz-dad--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek