Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tájház
 
 
  Tájház

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tájház

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Ete

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az Etei Tájház rövid története

Etén, a Gurgyal sarkán állt a Katona-Keszthelyi családok tulajdonában lévő vályogház. Az épület a múlt század ’80-as éveiben összedőlt, udvarát felverte a gyom. 2003-ban az önkormányzat tulajdonába került az ingatlan, amelyen először szabadtéri színpadot és nézőteret létesítettünk. A pedagógusok kezdeményezésére az Etei Általános Iskolában 2002-ben helytörténeti kiállítást nyílt. Rengeteg eszköz összegyűlt, ezek méltó elhelyezésére 2005-2006-ban tájházat építettünk a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával. Az épület terveit Mogyorósi László tervező készítette el. Az építkezés költségei 12 millió Ft-ot tettek ki. A költségek 80%-át a KDRFT biztosította. A tájházban egy szoba, egy konyha, egy kamra és külön légtérben egy bemutatóterem található. 2007-ben AVOP pályázati projekt során 16 db bemutató vitrint és világító berendezést (irányítható fényű karos spotlámpákat) szereztünk be a tájházhoz, melyet rendeltetésszerűen, saját erőből építettünk be.

A berendezett tájház-múzeumot 2010. május 2-án, a község születésnapján adtuk át a látogatóknak. A múzeum hétköznap 8-16 óra között a látogatók rendelkezésére áll. A más időpontban érkező látogatók részére – telefonos egyeztetés után – felelős személy mutatja be a látnivalókat. A múzeum egyik részében gyűjtöttük össze és mutatjuk be azokat az eszközöket, melyekkel eleink dolgoztak. A második blokkban a történeti értékkel bíró okleveleket, iratokat, protokollumokat és könyveket helyeztük el restaurálva és szakszerűen kezelve a vitrinekbe. A múzeum harmadik részében elektronikai gyűjteményt mutatunk be. Megtalálhatók itt a község legrégebbi televíziói is. A múzeum ad helyet az Etei Református Egyházközség legrégebbi kegytárgyának, az 1648-ból származó kenyérosztó tányérnak is. Itt helyeztük el a község két elhunyt díszpolgárának, dr. Szabó Kálmán lelkipásztor és Szíjj Elemér igazgató-tanító személyes tárgyait is. A tájház gyűjteményébe kerülnek a községről szóló szakdolgozatok is.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az épület a helyi rendezési terv építészeti értékvédelem alá helyezte.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

        www.ete.hu;A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://www.eletteregyesulet.hu/maghaz.php?id=maghaz/fooldal

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
tajhaz-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
tajhaz-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek