Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Császár - Szent Péter és Pál római katolikus templom
 
 
  Császár - Szent Péter és Pál római katolikus templom

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Császár - Szent Péter és Pál római katolikus templom

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Császár

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az egyszerű felépítésű, egytornyos templom külsőre kevésbé különbözik falusi társaitól, belülről azonban annál különlegesebb, és ritka kincseket rejt.

A templom egy a XII. század elején épített, a török időkben súlyosan megrongálódott templom helyén épült 1771- 75-ig, feltehetően Fellner Jakab, az Eszterházy család udvari építészének tervei alapján (bár ennek írásos nyoma nincs), klasszicista stílusban, Zibák István plébános kezdeményezésére.

A berendezése és belső díszítés Gergely György Imre plébános nevéhez fűződik, aki magas rangú kapcsolatai révén megnyerte Stephan Dorffmeistert, az akkor már jó hírű neves művészt, így a teljes templombelső, az oltárképek és a freskók is, az ő munkája, ezért ilyen harmonikusan egységes.

A templom védőszentjei Szent Péter és Szent Pál apostolok, így a díszítés az apostolfejedelmek életéből meríti témáját. A főoltárkép Péter és Pál apostol búcsúját ábrázolja, és különös módon, a mennyezeti freskóban folytatódik, amely az apostolfejedelmeket befogadó mennyországot ábrázolja.

A középső freskó a kulcsátadást ábrázolja, amint Jézus átadja Péternek a mennyek kulcsát az apostolok gyűrűjében. Itt látható Dorffmeister szignója és a készítés időpontja.

Kórus felőli freskó: Szent Pál, mint népek tanítója prédikál pogányok között.

A mellékoltárok olajképei:

  • A háromkirályok hódolata a kis Jézus előtt

  • Golgota, a keresztre feszített Jézus

  • Nepomuki Szent János

  • Mária mennybemenetele (Napba öltözött asszonyként)

Figyelemre méltók a templom egyéb berendezési tárgyai is, így a márvány keresztelőkút, a szentélykorlát, amely a tatai Johann Georg Mess mester alkotása. A kóruson fából faragott angyalok kara tatai fafaragó műhely alkotásai. Ritka különlegesség az oroszlánlábakon álló, egy fatömbből kifaragott feltámadási gyertyatartó, az ó és újszövetségi feltámadás-szimbólumokkal.

Mindenkit ámulatba ejt a bárka alakú szószék Jézussal és Péterrel, és a kivetett hálóval. Különleges ékesség a bárka alakúszószék Jézussal és Péterrel, mely Európában is ritka kincs.

2009. június 3-án éjszaka a Dorffmeister a főoltárképet, valamint a 4 mellékoltárképet elrabolták, barbár módon keretükből kifeszítették. 5 év múlva kitartó nyomozás eredményeként a képek megkerültek. Ezután restaurálást követően 2015. december 19-én egy ünnepi szentmise alkalmával átadásra kerültek, és a régi pompájukban láthatók a helyükön.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A közel 500 m2 külső alapterű császári Szent Péter és Szent Pál apostoloknak felszentelt templom a település főutcáján található. A 36 méter magas épület uralja a település igényesen kialakított, szökőkúttal, parkkal, szoborral bíró faluközpontját.

A közelmúltban felújított épület már 50 éve műemlék. (Műemléki jegyzés ideje: 1965. február 2.) A 250 éves épület Fellner Jakab tervei alapján épült (bár ennek írásos nyoma nincs).

A teljes templombelső, a mennyezeti freskók, és az oltárképek, Stephan Dorffmeister művész munkája. (2009-ben az oltárképeket elrabolták, a nyomozók 5 éves kitartó munkával elfogták a bűnözőket, a festmények megkerültek, restaurálás után eredeti szépségükben pompáznak újra a helyükön)

Figyelemre méltó az 1793-ban Johann Georg Mess mester által készített áldozórács, valamint a korabeli templomból származó egy fatömbből kifaragott feltámadási gyertyatartó.

Különleges ékesség a bárka alakú szószék, mely Európában is ritka kincs.

Ez a templom méltó, hogy nemcsak megyei, hanem országos szinten is ismertté váljon.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Szántó Irén: Császár Község Plébániatemploma, Budapest, 1941. https://www.youtube.com/watch?v=znTp-hEHLp8A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
szent-peter-es-pal-romai-katolikus-templom-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
szent-peter-es-pal-romai-katolikus-templom-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek