Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Szent Őrzőangyalok r.k. Templom (Szákszend)
 
 
  Szent Őrzőangyalok r.k. Templom (Szákszend)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Szent Őrzőangyalok r.k. Templom (Szákszend)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Szákszend

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Komárom-Esztergom megye leghosszabb faluja Szák és Szend települések 1984-es összevonásával jött létre. Mivel történelmileg két különálló településről beszélhetünk, így vált lehetségessé, hogy a mostani Szákszend két római katolikus, két evangélikus és egy református templomot is magáénak mondhat.

A Szákon található gótikus eredetű római katolikus templom, a maradványok alapján egy egykori kolostor mellett épült 1776-ban, Fellner Jakab tervei alapján.

Az egyenes szentélyzáródású kelet felé tájolt templom nyugati homlokzatán kapott helyet a harangtorony. Külön érdekesség, hogy a szentélybe oldalról, egy, a déli oldalra épített előcsarnokból juthatunk be, míg az északi oldal síkját a támpilléreken kívül a sekrestye bontja meg.

A csehsüveg boltozatos szentély mennyezetén 18. század végéről származó falképek és díszítő festések láthatók.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A szákszendi Szent Őrzőangyalok Római Katolikus Templom sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
szent-orzoangyalok-r-k-templom-szakszend--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
szent-orzoangyalok-r-k-templom-szakszend--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek