Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Szent Orbán tölgyfaszobor (Környe)
 
 
  Szent Orbán tölgyfaszobor (Környe)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Szent Orbán tölgyfaszobor (Környe)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Környe

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Les-hegy kiváló termőhelyet biztosít a szölőnek, így nem is csoda, hogy szőlőtőkék és présházak sorakoznak itt. Viszont, mint minden jó szőlőtermelő vidéken, itt is megtaláljuk Szent Orbán szobrát. Ő hivatott elűzni a növénybetegségeket és tőle várják a szőlő védelmét.

I. Orbán pápa (175-230) rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérját is aranyból vagy ezüstből készítsék, ezért kezdték el kezében kehellyel, később szőlőfürttel ábrázolni. A hagyomány szerint ezért választották a szőlősgazdák, kádárok és a kocsmárosok is védőszentjüknek. 

Ünnepét május 25-én tartják. Ha megvédte a termést a fagytól, szobrát borral vendégelték meg, ha viszont az Orbán-napi fagy károkat okozott, megvesszőzték.

A Glász József fafaragó mester munkáját dícsérő szobrot 1996-ban állították, és azóta szervezik meg az Orbán napi ünnepségeket a régi hagyományok szerint.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A környei Szent Orbán tölgyfaszobor sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.kornye.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
szent-orban-tolgyfaszobor-kornye--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
szent-orban-tolgyfaszobor-kornye--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek