Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Esztergom - Szent János napi boráldás
 
 
  Esztergom - Szent János napi boráldás

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Esztergom - Szent János napi boráldás

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A boráldás szokása, ahogyan néhány más, a karácsonyi és újévi ünnepkörhöz fűződő hagyományunk is a pogány időkig nyúlik vissza. A téli napfordulókor napokig tartó ünnepet tartottak, amelynek során sok bor is fogyott.

A kereszténység elterjedésével az egyház "megkeresztelte" ezt az ősi rituálét is, így a Kárpát-medencében Szent János napi boráldássá szelídült a pogány ünnep.

Az új borok fejtésének ideje karácsony környékén történt, amelyet a hordók megkezdése követett. Az új bor Szent János napi megáldásának szokása hamar elterjedt szerte a Kárpát-medencében.

Manapság az ünnep az ország minden részéről érkező, díszes borrendi ruhákba öltözött borlovagok látványos, zászlós felvonulásával kezdődik az Esztergomi Várhegy lábánál fekvő, történelmi érseki borpincéből, a Prímás Pincéből a Bazilika oltáráig. Az új borok, illetve a borrendek zászlós borainak ünnepélyes megáldása az Esztergomi Bazilikában, az esztergomi bíboros érsek fővédnökletével történik.

A szertartást követően a látványos menet átvonul a Prímás Pincébe, ahol a borkultúrához kapcsolódó előadást hallgatnak meg, borbemutatón és borkóstolón vesznek részt, majd kötetlen keretek között nyílik lehetőség szakmai kapcsolatok építésére és találkozásra a borkedvelő közönséggel.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az Esztergomi Boráldás célja, hogy a létező történelmi hagyományra építve országos viszonylatban a legjelentősebb Szent János napi rendezvénnyé váljon, amely a borrendeken és boros szakma érdeklődésén túl a nagyközönség és az országos médiák figyelmét is magára vonja.

Esztergom a magyar kereszténység bölcsője, az Esztergomi Bazilika az ország legjelentősebb temploma, így méltó színhelye az ország első számú Szent János napi boráldásának, amelyre a Kárpát-medence borlovagrendjei delegálják küldötteiket és zászlós borukat.

A Bazilika közelében fekvő tágas régi érseki borpince, a Prímás Pince múltját, méreteit, színvonalát és közelségét tekintve is ideális házigazdája a boráldást követő közös ünneplésnek. Az egyházi tulajdonban lévő Prímás Pince csarnokaiban a történelmi Magyarország borvidékeit bemutató állomásokat végigjárva száznál is többféle bort kóstolhatunk.

 A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.vinoport.hu

www.programturizmus.hu

www.rendezvenyfigyelo.hu

www.primaspince.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.primaspince.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
szent-janos-napi-boraldas-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
szent-janos-napi-boraldas-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek