Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Szent Borbála Templom (Csolnok)
 
 
  Szent Borbála Templom (Csolnok)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Szent Borbála Templom (Csolnok)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Csolnok

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A templom 1932-ben épült az akkori bányásztelepen, Schmidt Sándor bányaigazgató kezdeményezésére, Gáthy Zoltán tervei alapján. A csolnoki Szent Borbála templomot 1932. augusztus 20-án szentelték fel. Schmidt Sándor bányaigazgató volt a nagy kezdeményező és fő támogató. A bányászok is hozzájárultak munkájukkal és anyagi támogatásukkal.

Ez a templom őrzi a több mint 200 éves szénbányászat emlékét, a bányászok hősiességét és szolidaritását. Dolgoztak a csolnoki bányákban helybeliek, máshonnan itt munkát, otthont találók, internált bányászok, munkaszolgálatosok és rab-bányászok.

Mindezek emlékét különböző ereklyék (pl.: a rabok táborából kicsempészett nemzeti zászló, egy rab bakancsa és egy emléktábla) őrzik. A bányászok és hozzátartozóik mindig kérték és megtapasztalták a templom védőszentjének, Szent Borbálának oltalmát. Bár a bányászat ma már a múlté, de mégis ez alapozta meg Csolnok jelenét és jövőjét.

Jelentős az oltárképe, a kor egyik neves magyar festőművészének, Jeges Ernőnek az alkotása, akinek ez az első egyházművészeti megbízása 1934-ben.

A Szent Borbálát ábrázoló oltárképen megjelenik a falu is.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A csolnoki "Szent Borbála Templom" sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
csolnok.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
szent-borbala-templom--media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
szent-borbala-templom--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek