Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Székelykapu és kopjafa
 
 
  Székelykapu és kopjafa

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Székelykapu és kopjafa

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Császár

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A császári temető  bejáratánál Cs. Kiss Ernő népi iparművész, tatai fafaragó székelykapuja látható, amelyet 1987-ben állítottak föl. 

Cs. Kiss Ernő erdélyi származású, 1929-ben született Csíkjenőfalván. 17 évesen került Magyarországra. 40 éves koráig grafikusként dolgozott, néptánccal foglalkozott, a fafaragással igazán 40 éves korától kezdett el aktívan foglalkozni. Országos Népművészeti Egyesület fafaragó tagozatának vezetője lett. Táborokat szervezett, fafaragást tanított a gimnáziumban. Művei között számos székelykapu található. A székelykapuk székelyföldön a határt jelképezik a porta és a külvilág között. A császári székelykaput a temető bejáratánál  úgy értelmezhetjük, mint  jelképes  határt az élet és a halál között.

A gyönyörűen megmunkált, dús ornamentikájú székelykapuhoz még néhány kerítés elem is csatlakozik mindkét oldalon, valamint néhány méterre egy robosztus kopjafa, ami négy történelmi eseményünknek állít emléket, így az alábbi 4 dátum van fölfaragva rá a négy égtáj felé: 1706, 1848, 1919 és 1848, valamint az elülső oldalán az alábbi felirat: HŐSÖK, ÁLDOZATOK.
A székelykapu és kopjafa állítását a helyi Hazafias Népfront kezdeményezte. A kezdeményezés mellé állt – anyagilag is – a helyi Rákóczi Termelőszövetkezet és a Polgármesteri Hivatal. Ebből a hármas összefogásból állították 1987-ben a két építményt.

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Cs. Kiss Ernő népi iparművész, fafaragó által készített faragások értéket képviselnek, mivel neves faragó készítette, és méltó bejárata a temetőnek, ahol őseink nyugszanak.  A kopjafa  emléket állít négy történelmi eseménynek, melyek előtt koszorúzással, ünnepséggel tisztelgünk minden évben.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
szekelykapu-es-kopjafa-672-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
szekelykapu-es-kopjafa-672-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek