Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Süttő - Kő Kövön Fesztivál
 
 
  Süttő - Kő Kövön Fesztivál

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Süttő - Kő Kövön Fesztivál

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Süttő

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Süttő ismert természeti kincse már a rómaiak óta bányászott és mai is kedvelt fehér – és vörös-márvány. Budapest és számos vidéki város jelentős épületeinek köveit adta, így az Országház, a Királyi Vár, a Halászbástya, a Milleniumi emlékmű és a Tőzsdepalota is a süttői kőnek köszönheti impozáns küllemét. A község kőfaragó kultúrája és hagyományai azonban félő volt, hogy a feledés homályába vesznek. Ezen próbált segíteni a Dr. Sághy Antal Környezetvédelmi és Kulturális Egylet, amely Süttő Község Önkormányzatának támogatásával egy kreatív hagyományőrző fesztivál ötletével rukkolt elő. Az első Kő Kövön Fesztivált 2014-ben tartották, sikere azóta is töretlen,  népszerűsége pedig növekszik. A program évente változik, de fő vonalaiban ugyanazon irányelvek szerint állítják össze a szervezők.

Elmaradhatatlan részei a Süttő történelméhez szorosan kapcsolódó kőbányászat és kőfaragás egyes, mai is működő üzemeinek meglátogatása és bemutatása, az ún. Kőkemény Túra a családok és baráti társaságok részére, a gyermekjátékok és a kővel, a kőmegmunkálással kapcsolatos tudományos előadások. 
 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A süttői, és az ehhez hasonló értékmentő kezdeményezések a zálogai annak, hogy megyénk különösen gazdag értékei a jövő generációi számára is megőrizhetőek legyenek. A regionális fesztivál különösen értékőrző, újjáélesztő és továbbadó tevékenysége okán érdemes rá, hogy a megyei értékek közé kerüljön. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
sutto--ko-kovon-fesztival--752-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
sutto--ko-kovon-fesztival--752-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek