Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Süttő - Dr. Sághy Antal életműve
 
 
  Süttő - Dr. Sághy Antal életműve

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Süttő - Dr. Sághy Antal életműve

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Süttő

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Dr. Sághy Antal a Gerecse hegység és a Duna-vidék  madárvilágának egyik legjelentősebb kutatója, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító tagja, a Komárom- Esztergom megyei Helyi Csoport tiszteletbeli elnöke. Életművének jelentőségét elsősorban a madártani megfigyelései és azok tudományos publikálása adta, amely szakmai berkekben országos elismerést hozott számára. 

A madárvédelem érdekében kifejtett több évtizedes, önzetlen munkásságnak elismeréseként az MME Elnöksége „örökös tag2 címet adományozott részére, 1998-ban pedig Pro Natura emlékplakettet vehetett át. Több cikket publikált a Madártani Tájékoztatóban, és az észak-komáromi Duna menti Múzeum évkönyveiben. Ismeretterjesztő tevékenységének egy másik oldalát a különböző megyei folyóiratok hasábjain megjelent írásai jelentik. Számos alkalommal emlékezett meg a szarvasbőgés vagy a szalonkahúzás felejthetetlen hangulatáról, a telente Dunán megjelenő réti sasok fejedelmi látványáról, de jogi végzettségű természetvédő lévén nem hagyta szó nélkül a természetet ért „támadásokat” sem. 
 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Dr. Sághy Antal hat és fél évtizedes lelkiismeretes madarász múltja, természet iránti alázata, és embertársai iránti tisztelete számos megyei fiatal számára szolgálhat és szolgál példaként. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
sutto--dr.-saghy-antal-eletmuve-751-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
sutto--dr.-saghy-antal-eletmuve-751-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek