Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Solymosy-Gyürky kastély és a Szentháromság szobor
 
 
  Solymosy-Gyürky kastély és a Szentháromság szobor

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Solymosy-Gyürky kastély és a Szentháromság szobor

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Komárom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A német, hesseni származású, báró loósi és egervári Solymosy Lászlón 1892-ben vásárolta meg Zichy családtól a szőnyi uradalmat a leányának, Solymosy Irma Olgának hozományként, aki 1893-ban ment férjhez gróf Gyürky Viktorhoz. Az új tulajdonosok sokáig az itt álló régi kúriát használták, majd a válása után egyedül maradt fiatalasszony 1909-ben egy hatalmas, reprezentatív kastély felépítésével kacérkodott. 1911-ben felkereste a megrendelők körében ekkor igen divatos, a historizáló stílust képviselő, színházairól híres bécsi irodát, a Fellner és Helmer építésztervezőket, hogy megterveztesse velük a rezidenciáját. A rezidencia U alaprajzú, magasföldszintes, manzárdtetős. Az indadíszes, finoman cizellált kovácsoltvas részletei, épületarchitektúrájának minden részlete barokk hagyományokat követi. A főhomlokzat közepét törtívű orommező zárja le, benne két oroszlán által tartott füzérrel körbevett kettős családi címer található. A pajzsok alatt az építés dátuma (MCMXIII), felette a kilencágú, grófi korona látható. Az épület talán legszebb része a kerti homlokzat félkörívesen kilépő középrizalitja, benne a kastély legépebben megmaradt helyisége, a patinás díszterem. A cselédek elmondása alapján a reprezentatív termek, az egykori bálterem, a grófi család lakosztályai a magasföldszinten kaptak helyet. A manzárdszinten voltak a vendégszobák és a cselédség szobái. A szobák berendezési tárgyairól a grófnő hagyatékából szerezhetünk tudomást. A rezidencia parkja ma tájvédelmi terület. A grófnő 1942-ben elhunyt. A II. világháború után a kastélyt kifosztották, az épületbe orosz katonák költöztek be. 1946-ban közkórházat alakítottak ki benne és máig egészségügyi intézményként működik.

A park talán legszebb építménye a főút mellett álló barokk Szentháromság szobor 1764-ből, amely kastély kertjében, a főút mellett, a római katolikus templommal szemben helyezkedik el. A kb. 10 m magas, mészkőből készült szobor ívesen záródó, lépcsős talapzattal kialakított, alsó részében két oldalt volután térdelő, lámpást tartó angyalszobor található, köztük virágfüzérrel körülvett latin feliratos márványtábla az építtetőre utal. A golyvázott párkánnyal lezárt alsó rész felett, a középső oszlop mellett jobb oldalon Szent Flórián, bal oldalon pedig Néri Szent Fülöp szobrai állnak. Maga az oszlop felhőkkel borított, angyalfejekkel gazdagított. A homlokoldalon nagyobb angyalok találhatóak, akik Máriát viszik a szobor teteje felé, ahonnan egy koronát nyújtanak.  Felül a Szentháromság horizontális szobra koronázza az oszlopot. A szobor a második világháborúban megsérült, de 2003-ban a város helyreállítatta. A barokk köztéri szobrászati emlékanyagunk jelentős emléke.

Mindkét emlék műemlék.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A rezidencia a híres bécsi iroda által magánmegrendelésre tervezett vidéki kastélyok közül az eddigi ismeretek szerint Magyarországon egyedülinek számít és számított építési idején is, hiszen olyan felszereltséggel rendelkezett, mely nagyon modern volt. Tudjuk, hogy építésekor telefonnal, villanyvilágítással, víz-és szennyvízvezetékkel, angol aknával, valamint központi fűtéssel látták el. Az elmúlt évszázadban történt átalakítások ellenére máig őrzi eredeti tömegét, dísztermének pompáját, csodálatos, természeti védelem alatt álló parkját. A Szentháromság szobrot feltehetően a hazai barokk szobrászat elismert mestere, a Zichy család kiemelt szobrásza, Bebó Károly faragta. Az emlék különleges védelmi funkcióval ellátott és a keresztény ikonográfia szép példája, immár éppen 250 éve hirdeti a barokk kor kultúráját, vallási kultuszát, mára ismét teljes pompájában oltalmazza és védi a szőnyi lakosokat. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Szer.: Számadó Emese: A  100 éve épült barokk álom. A szőnyi a Solymosy-Gyürky kastély története. Komárom 2013A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
solymosy-gyurky-kastely-es-a-szentharomsag-szobor-218-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
solymosy-gyurky-kastely-es-a-szentharomsag-szobor-218-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek