Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Bábolna- Shagya-arab lófajta
 
 
  Bábolna- Shagya-arab lófajta

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Bábolna- Shagya-arab lófajta

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Agrár- és élelmiszer-gazdaság,
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Bábolna

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Shagya-arab a történelmi Magyarországon és később az Osztrák-Magyar Monarchia területén alapított ménesek, Bábolna, Mezőhegyes, és Radutz "arab fajtájának" nemzetközi alapon tisztavérű tenyésztésben, vagyis a nemzeti tenyésztő egyesületek zárt törzskönyveivel történő továbbtenyésztése. A tenyészcél egy nagy rámájú, bottal legkevesebb 150 cm marmagasságú arab ló, ami nemes, hátas és kocsilóként mindenki számára alkalmasIndoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Shagya-arab hazai fajtáink egyike. Ezt a 19. században kitenyésztett fajtát nagy becsben tartják mind a magyarok, mind a külföldiek. 2004-ben az Országos 32/2004(IV.19) sz. határozatával nemzeti kinccsé nyilvánította, kifejezve, hogy az "őshonos" fajtákon túl számos olyan, hosszú időn keresztül tenyésztett él hazánk területén, amely állatfajták a magyar nemzeti kutúra részét képezik. A határozat 6. pontja értelmében a mellékletekben felsorolt állatfajtákat magyar őshonos állatoknak tekintjük, amelyek egyben - nevükben és képi megjelenésükben - Magyarország szimbólumai. A Shagya-arab univerzális fajta: távlovaglásban kiváló (ennek ékes bizonyítéka, hogy a bábolnai születésű Hungares Shagya-arab 2006-ban az Aacheni Lovas Világtalálkozón világbajnokságot nyert), de hátaslónak, fogatlónak kocsilónak is alkalmas. Találkozhatunk a fajtával díjlovaglásokon is, emellett használják lovasíjászatba is (ld. http://www.lovasijaszat.hu/ Élénk vérmérsékletű, de szelíd és tanulékony.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete: Tenyésztési szabályzat 2013. Dr. Bodó Imre - Dr. Hecker Walter (szerk.)

Lótenyésztők kézikönyve ISG (Internationale Shagya-Araber Gesellschaft e.V) www.shagya.ch ; www.shagya.infoA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://www.babolnamenes.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
shagya-arab-lofajta-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
shagya-arab-lofajta-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek