Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Dömös - Rám-szakadék
 
 
  Dömös - Rám-szakadék

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Dömös - Rám-szakadék

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Dömös

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Dömös közigazgatási területén húzódó Rám-szakadék a Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része. A Dunántúli-középhegység legkeletibb része a Visegrádi-hegység, kb. 14-15 millió évvel ezelőtt, igen heves vulkáni tevékenység során keletkezett.

A mintegy 1000 méter hosszú Rám-szakadék Dömös felett, a Három-forrás-völgy középső harmadában fekszik, és két helyen is elágazik. A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó, andezittörmelékes breccsába mélyült szurdokvölgy. Falain a 15 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység nyomai tanulmányozhatók.

A miocénben a területet sekély tenger borította, amelyből szigetként emelkedtek ki a vulkánok. A következő évmilliók során a hegyek fokozatosan kiemelkedtek, és a felszíni hatások – szél, víz, hőmérséklet - következtében lepusztulásnak indultak.

Az összegyűlt csapadékvíz pedig mély völgyet alakított ki a hegyoldalban. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, és vízesések alakultak ki.

Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de befelé dőlő falak is vannak. Mélysége több helyen meghaladja a 35 m-t, míg fenékszélessége helyenként a 3 m-t sem éri el. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak a Szőke-forrás völgyében a Malom-patakba folyik. A mederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. Egész évben van víz a szurdokvölgyben, amely egyrészt a völgy nevét adó Három-forrásnak, másrészt a szurdokvölgy oldalában eredő vizeknek köszönhető.

A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2013. október 24-én adta át a Rám-szakadék Tanösvényt, valamint a hozzá kapcsolódó biztonsági és kényelmi fejlesztéseket, melyek az évente idelátogató több mint hatvanezer turistát szolgálják ki és nyújtanak ismereteket a terület élővilágáról és kialakulásáról.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható, egyben legizgalmasabb magyarországi jelzett turistautaknak, amely a mostani fejlesztéseknek köszönhetően biztonságosabbá és még inkább látogatóbaráttá vált.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

http://www.parkerdo.hu/ram_szakadek

http://www.dobogokokirandulas.hu/Ram-szakadekA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://www.parkerdo.hu/ram_szakadek

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
ram-szakadek-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
ram-szakadek-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek