Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Süttő - Rákóczi hárs
 
 
  Süttő - Rákóczi hárs

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Süttő - Rákóczi hárs

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Süttő

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Süttő egyik legszebb ékessége a 420 éves nagylevelű hársfa. Törzse 4 részre bomlik, 6 kisgyermek tudja körülölelni. A kerülete 6 m 23,5 cm, főtörzs magassága 1,60 m, korona magassága kb. 12-14 m, lombkorona átmérője kb. 20-25 m, és mintegy 1000-1400 m3 lombsátrat visel. Utóbbi adat alapján hazánk 8. legnagyobb nagylevelű hársfája. Rákóczi-hárs néven vált ismertté, mert a szájhagyomány szerint a fejedelem is megpihent alatta. A rendelkezésre álló adatok azonban ezt nem erősítették meg.

Süttő lakosai a fát mindig nagy becsben tartották, az 1980-as években ráadásul megyei védettséget kapott, állapota ugyanis sajnos egyre romlott. Önkéntes iskolások az üregeit kitakarították, Almády Zoltán tanár-barlangász és munkatársai pedig műgyantával kiöntötték azokat, a nyílásokat elzárták. Ennek köszönhetően a fa továbbra is díszlik, elsősorban pintyfajok és cinegék fészkelnek, költenek rajta. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A fa, amely még mindig kiváló egészségi állapotnak örvend, a 10-es számú főút mellett található parkban csodálható meg, mely egyúttal a világháborúk áldozatai emlékére emelt, angyalt ábrázoló szobornak is otthont ad, illetve fenyőknek, melyek száma az első világháború süttői áldozatainak számával egyezik meg. nem csak természeti és esztétikai értéket képvisel, hanem csökkenti a zajt és tisztítja a levegőt is. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
rakoczi-hars-244-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
rakoczi-hars-244-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek