Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Esztergom - Prímási Palota
 
 
  Esztergom - Prímási Palota

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Esztergom - Prímási Palota

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A historizáló palotát Lippert József tervei szerint Simor János érsek emeltette egy régi jezsuita kolostor és gimnázium helyén. A palota ennek az épületnek az alapjaira épült 1880-1882 között Lippert József tervei alapján, ekkor dőlt el ugyanis, hogy az egyházi központ nem a bazilika mellett, hanem a Vízivárosban lesz. A Várhegy nem bírta volna el a főszékesegyház melletti hatalmas érseki palotát, amelynek felszentelésére 1883. január 23-án került sor. 

A palota az esztergomi érsek rezidenciájának készült neoreneszánsz stílusban. Északi részében működik a Keresztény Múzeum. Az érseki lakosztály, fogadótermek mellett helyet kapott benne az Érseki Simor Könyvtár is, továbbá itt működik a Prímási Levéltár, melyben felbecsülhetetlen értékű könyveket, kéziratokat, okleveleket őriznek. 
A főlépcsőházban prímások képei láthatók, de a palota legszebb részei a fogadótermek. A Fekete szalon – amely nevét a fekete színű berendezéséről kapta – érseki dolgozószobából, vendégszobából és hálószobából áll. Itt pihent meg II. János Pál pápa is 1991 augusztusában. A Zöld szalonban Esztergom két hatalmas látképe, Ferenc József és Erzsébet életnagyságú képei láthatóak, a bútor ampír stílusú. A vörös szalonban Simor János kedvelt reneszánsz festményeinek másolatai kaptak helyet, ugyanis amelyik festményt az érsek nem tudta megvenni, arról másolatot készíttetett. A prímási palota külső díszei homokkőből készültek, többször megjelenik Simor János domborműves címere. A dunai homlokzaton, kis-obeliszkes fülkében látható dombormű a kupola alatti párkányon, a pajzsban a Szeplőtelenül fogantatott alakjával és a jelmondattal: SUB TUUM PRAESIDIUM. A prímás címere megtalálható a Mindszenty térre nyíló bejárati kapu és a déli oldalon lévő, a kertbe vezető kapu felett is. 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Pírmási Palota képe díszíti a 10 ezer forintos bankjegyet. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.esztergom.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
primasi-palota-275-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
primasi-palota-275-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek