Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Pilismaróti Nagy Öböl
 
 
  Pilismaróti Nagy Öböl

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Pilismaróti Nagy Öböl

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Pilismarót

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Pilismarót Nagy-Öböl a Bős-nagymarosi vízlépcsőépítés kapcsán elárasztásra tervezett terület alóli kavicsvagyon kotrása miatt alakult ki. A 150 hektáros Öböl egy része ma még munkaterület, a vízfelület végleges nagysága közel 160 hektár lesz. Az Öblözet nagyságánál, speciális alakjánál fogva igen sokrétű hasznosításra ad lehetőséget, egyben a község távlati turisztikai fejlesztésének fő színtere.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az Öböl kialakulása után hamar kedvelt horgászvízzé vált.

A Dunával összeköttetésben lévő vízfelület jelenleg a Magyar Országos Horgász Szövetség Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége kezelésében van.

Az Öböl fő halfajai a csuka, süllő, balin, ponty és fehér halak. A Pilismaróti Nagy Öböl népszerű a csendet, nyugalmat kedvelő, nomád körülményekkel is elégedett üdülővendégek körében. A vízfelület a Duna magyarországi szakaszán szinte egyedülálló adottságokkal rendelkezik, ugyanis hossza 2500 méter, átlagos szélessége 370 méter, vízmélysége átlag 4 m, de helyenként 8-10 méteres vízmélységek is előfordulnak. Dunáról történő bejárata kb. 300 méter széles, a vize a Duna vizéhez képest sokkal tisztább.

Az Öböl méreténél fogva nemzetközi szintű evezős pálya kialakítására, versenyek rendezésére is alkalmas, ugyanis összeköttetésben van a Dunával, de nyugodtabb vízfelületet biztosít a versenyekhez, mint a Nagy Duna. Az Öböl és a Duna közötti "gerenda" pedig kiválóan alkalmas a versenyek tv közvetítésére.

Az Öböl partján halad egy szakaszon az EURO VELO 6 kerékpárút tervezett nyomvonala.

A Pilismaróti Nagy Öböl az egészséges arány megtalálása után egymás zavarása nélküli megfelelő életteret adhat a horgászat kedvelőinek és a vízi sportok szerelmeseinek is.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.pilismarot.hu

www.mohosz.hu/komarom2.html  2010-09-12A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
pilismaroti-nagy-obol-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
pilismaroti-nagy-obol-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek