Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Esztergom - Ószeminárium
 
 
  Esztergom - Ószeminárium

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Esztergom - Ószeminárium

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az Ószeminárium több, mint 80 méter hosszú, az északi és déli homlokzata közti szintkülönbség 10 méter, amit egy kétszintes alépítmény egyenlít ki. Érdekessége, hogy az északi klasszicista, a déli – bazilikára néző – homlokzata pedig romantikus stílusban készült.

A déli homlokzaton, a főbejárat felett olvasható felirat: Pietati et Scientiis. 12.000 négyzetméter hasznos területével ez Esztergom legnagyobb középülete, ami sokáig az ország legnagyobb lakóépülete is volt. Átlagos belmagassága 4,5 méter. A második emeletet közvetlenül meg lehet közelíteni a Várhegyről is az öntöttvasból készült hídján.
A török hódítás elől 1530-ban Nagyszombatra menekült az esztergomi érsekség, ahol megalapította Oláh Miklós esztergomi érsek az első magyar szemináriumot 1566. május 19-én. Az érsekség visszaköltözése után az új épület volt hivatott befogadni a nagyszombati szemináriumot, ami 1850-től már egy Vízivárosi kolostorban működött, Esztergomban. Az építkezés 1820-ban indult meg, első építője Packh János, építtetője pedig Rudnay Sándor prímás volt, aki az egész Várhegynek új funkciót képzelt a Bazilikával, az azt körbevevő épületegyüttessel és a sötétkapuval. Ezekben az években a kanonok sor épületei elkészültek, de a szeminárium csak az alapokig, a föld szintjéig épült fel. Az építkezés negyven éven át szünetelt, és csak 1861-ben folytatódott Hild József vezetésével. A többéves szünet okát nem tudni, de valószínű, hogy minden erőt a főszékesegyház építésére akartak fordítani. Végül 1865. október 8-án nyitották meg a Szent István Királyról és a Boldogságos Szűzről Nevezett Érseki Ősrégi Papnevelő Intézetet. 
Az épületbe költözött papneveldében a főegyházmegye növendékein kívül Nagyváradról, Munkácsról, Eperjesről, Nyitráról és Boszniából is tanultak. A II. világháború alatt katonai menedéknek használták, az államosítása után 1953-tól katonai nevelőintézet működött az épületben, majd 1955-től a szovjet hadsereg vette át, és katonai kórházat rendezett be benne. Az 1956-os forradalom esztergomi eseményeinek fő helyszíne volt. Az épületet egészen 1990. január 18-ig használta a hadsereg, aminek következtében állaga jelentősen leromlott. Az egyház 1993-ban kapta vissza, de a felújítások megkezdésére még tíz évet kellett várni. Az épület mellé, Szentgyörgymező irányába egy száz fő elszállásolására alkalmas vendégházat építettek. A teljes felújítás 2006 nyarára, a Bazilika felszentelésének 150. évfordulójára készült el. A szemináriumot Erdő Péter szentelte fel újra. A nagyszeminárium épületének hivatalos neve Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központ lett. A patinás környezetben, a Bazilika tövében épült, a legmodernebb XXI. századi technikával felszerelt konferencia központ akár 800 fő befogadására is alkalmas. Nemzetközi és belföldi konferenciák, esküvők, szemináriumok, tréningek, üzleti tárgyalások, lelkigyakorlatok, egyházi és oktatási célú rendezvények, meetingek, kisebb-nagyobb családi összejövetelek, szalagavatók, megnyitók, bálok színvonalas megrendezésének biztosít méltó helyszínt.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Érdekessége, hogy az északi klasszicista, a déli – bazilikára néző – homlokzata pedig romantikus stílusban készült. 12.000 négyzetméter hasznos területével ez Esztergom legnagyobb középülete, ami sokáig az ország legnagyobb lakóépülete is volt.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.esztergom.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
oszeminarium-274-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
oszeminarium-274-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek