Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Neszmélyi bor
 
 
  Neszmélyi bor

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Neszmélyi bor

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Agrár- és élelmiszer-gazdaság,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Neszmély

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Ez a táj csak mostanában kezd ébredezni Csipkerózsika-álmából, hiszen hiába volt jó neve a második világháborúig: az ötvenes évektől kezdve évtizedekig nem kapta meg a borvidék státuszt és csak az utóbbi évtizedben nyerte vissza azt. Ez természetesen hatással volt a szőlészek-borászok termelési kedvére, igényességére. Pedig ez a vidék a maga 6574 hektárnyi betelepíthető szőlőtermő területével a nagyobbak közé tartozik. Kiváló löszös-vályogos talaja és a magyar átlagnál picit hűvösebb, csapadékosabb klímája a könnyű, karcsú fehérborok ideális termőhelyévé teszik. A II. világháború előtt – az öregek emlékezete alapján – ilyen fehérbor lehetett a híres neszmélyi Szemelt rizling, amelyet különös gonddal válogattak és készítettek. (Mai fogalmaink szerint ez nagyjából a reservé kategóriának felelhetett meg.) A vidék koronázatlan királynője egyébként ma is az Olaszrizling: szép savaival, friss gyümölcsösségével, elegáns kesernyésségével ideális mindennapi bor. Persze azóta már egyéb fajtákat is telepítettek az egykor egyed-uralkodó Olaszrizling mellé: Sauvignon Blanc-t, Királyleánykát, Chardonnayt, Rajnai rizlinget, Cserszegi fűszerest.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az Ászár-Neszmélyi borvidék nagy múltra tekint vissza, jó hírét a magyar irodalom kiváló alkotásaiban is emlegetik. Ha azonban napjainkban ezeknek a tájaknak a borait keressük a nagy üzletláncokban, a Hilltop Neszmély kínálatán kívül alig találjuk őket.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.hilltop.hu; www.szollosipinceszet.hu; www.borespiac.hu; www.sulinet.hu; www.neszmelyiborut.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
neszmelyi-bor-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek