Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Népház Show Formációs Tánc Egyesület
 
 
  Népház Show Formációs Tánc Egyesület

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Népház Show Formációs Tánc Egyesület

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tatabánya

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Népház Show Formációs Tánc Egyesület elődje 1989-ben alakult a tatabányai Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola végzős diákjainak részvételével. Az együttes vezetője, Boros Ilona, az akkor Magyarországon megjelenő aerobik terjesztése, népszerűsítése céljából hozta létre a csoportot. Korábban a tatabányai Játékszín, a jelenlegi színház elődje biztosított helyet a Táncegyüttes működésére. 

Az együttes repertoárja folyamatosan bővült, egyre több koreográfiát készítettek, melyek eleinte az aerobik elemeire épültek, majd a formációs tánc irányába mentek. A színház vezetésének kérésére utánpótlás és kiscsoportok oktatása is beindult. Jelenleg 120 óvodás és iskoláskorú tanuló biztosítja az utánpótlást, akik 6 csoportban, korosztály és képzettségi szint alapján vesznek részt a munkában. Az utánpótlás nevelésében a művészeti vezető munkáját olyan táncosok segítik, akik maguk is aktív tagjai a táncegyüttesnek. 

A Táncegyüttes, az Utánpótlás, a Junior valamint a Gyermekcsoport együttes létszáma 70 fő, akik rendszeres fellépői a város, a megye rendezvényeinek, és lehetőségeik szerint eleget tesznek országos és nemzetközi meghívásoknak is. Az elmúlt 25 évben több európai országban is megfordultak és elsöprő sikereket arattak táncaikkal. Tapsolhatott nekik német, francia, lengyel, portugál és skót közönség is. 

A Show Formációs Tánc Egyesület tagjai, kicsik és nagyok, az évad végi Gálaműsoron mutatják be szüleiknek, barátaiknak, a támogatóknak és a táncot szerető érdeklődőknek megszerzett tudásukat, színes ruhakölteményeiket, változatos táncaikat. 2011 óta minden decemberben karácsonyi hangulatot idéző gálaműsor keretében búcsúztatják az évet. A rendezvény évről évre fergeteges sikert arat, és sok támogatót nyer a Tánc Egyesületnek és a Tánciskolának.

A Táncegyüttes fennállása alatt szép sikereket mondhat magáénak:
1992. Dunaújváros – Magyar Bajnokság ranglista 6. helyezés
1998. Országos Táncművészeti Fesztivál I. hely
2000. Táncművészeti Fesztivál többszörös döntős; Németország Kaiserslautern Fesztivál díj
2001. Tatabánya Megyei Jogú Város és Komárom-Esztergom Megye Sportigazgatóságának díja
2003. Franciaország Sport és Kultúráért járó díj
2005. Kis Show Formáció Világbajnokság 6. helyezés
2011. Modern tánc verseny területi kupaforduló Budapest – I. hely, közönségdíj; Balatonfüred – I. hely; Budaörs – döntő I. hely, közönségdíj
2011. Komárom-Esztergom Megyei VOSZ Príma Primissa Díj jelölése 
2014. Komárom-Esztergom Megyéért díj
2014. Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata „Ezüst Turul” díj.


A Táncegyüttes művészeti vezetőjének munkáját is többször elismerték az elmúlt években:
2000. Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata „Tatabánya Kultúrájáért Díj”
2001. Komárom-Esztergom Megyei Sportigazgatóság Különdíja a német és francia sportkapcsolatok ápolásáért és a rendezvényeken bemutatott színvonalas koreográfiákért.
2010. Tatabánya Megyei Jogú Város polgármesterének oklevele
2010. Komárom-Esztergom Megye Príma-díjasa


Boros Ilona nemcsak kapott elismeréseket, hanem maga is alapított különdíjakat legjobb táncosainak. A „Boros Katalin díjat” minden évben az a táncos kapja meg, aki a fellépéseken, versenyeken a legjobb teljesítményt nyújtja, „Nemeslaki Irén szakmai díjat” annak ítélik, aki az évadban a legtöbb és legszínvonalasabb koreográfiát készíti és tanítja be. 

A koreográfiák az elmúlt években egyre színesedtek. Autentikus tánclépéseket is magába foglaló koreográfiákat mutatnak be magyar, ír, orosz, görög, spanyol zenére. Látványos elemeket bemutató táncok készültek musical betétdalokra és filmzenékre. A zene és táncstílusok sokszínűsége jellemzi az együttes repertoárját. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az együttes és a művészeti vezető is számos rangos elismerést vehetett át az elmúlt években. A látványos és színvonalas koreográfiákkal dolgozó együttes nem csak hazánkban, de külföldön is méltón képviseli megyénket. Eredményeik, és tehetséggondozási gyakorlatuk méltóvá teheti őket, hogy a Megyei Értéktárba kerüljenek. 

 A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
nephaz-show-formacios-tanc-egyesulet-696-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
nephaz-show-formacios-tanc-egyesulet-696-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek