Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Német Nemzetiségi Tájház (Csolnok)
 
 
  Német Nemzetiségi Tájház (Csolnok)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Német Nemzetiségi Tájház (Csolnok)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Csolnok

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Büszkeségünk a nemrégiben átadott Német nemzetiségi tájház. Itt bemutatjuk a hagyományos bútorokat, népviseleti ruhákat, használati eszközöket, falunk nemzetiségi múltjának emlékeit. A Csolnok Község Önkormányzata által 2003-ban vásárolt tipikus sváb paraszti stílusban épült ház az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásából 2010-ben került felújításra. A berendezési tárgyak részben a régi faluházból, részben lakossági felajánlásból kerültek a múzeumba. A mindennapi használati tárgyak mellett ruhák, régi képek és dokumentumok is színesítik a kiállítást.

A bejárati ajtón át a konyhába lépünk,innen érjük el a többi helyiséget: balra a tiszta szoba (vordere Stube), amit a mindennapokban nem használtak, jobbra a hátsó szoba (hintere Stube), ahol együtt élt az egész család. Az egykori kamrából foglalkoztató lett, ahol kisebb csoportok, iskolai osztályok számára szervezünk különféle foglalkozásokat, ahol például egyszerű kézműves technikákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek.

A felújítás során mozgáskorlátozott bejárat és vizes-blokk is épült. Az ünnepélyes átadásra 2011. áprilisában került sor.

A szöveget Szax László írta és megjelent a Nálunk Csolnokon 2012.áprilisi számában.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A csolnoki "Német Nemzetiségi Tájház" sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
csolnok.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
nemet-nemzetisegi-tajhaz--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
nemet-nemzetisegi-tajhaz--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek