Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Naszályi Országos Fazekasmester Találkozó
 
 
  Naszályi Országos Fazekasmester Találkozó

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Naszályi Országos Fazekasmester Találkozó

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Naszály

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Naszály Község Önkormányzata a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a  Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat védnökségével

2016-ban áprilisában, immár hetedik alkalommal rendezte meg az Országos Fazekasmester Találkozót, Naszályon, a Művelődési házban, az IKSZT-ben és környékén.

Az Országos Fazekasmester Találkozóra minden évben ismét hazai neves fazekasmesterek kapnak meghívást:
 

 • Ifj. Albert Attila- Magyarszombatfa;
 • Bánföldi Ferenc-Nyárlőrinc;
 • Berta István- Vönöck;
 • Chlumetzky Ildikó -Szolnok;
 • Czibor Imre –Alsópáhok;
 • Donkó Károly és Donkó Károlyné-Abony;
 • Fazekas Ferenc-Nádudvar;
 • Fehér Tibor-Mezőkövesd;
 • Harangozó Rita- Marcali;
 • Kabai Erzsébet -Dunakeszi;
 • Kollár Szabolcs Gyenesdiás;
 • Les Gábor-Bodony;
 • Lévai Gábor-Debrecen;
 • Lőcsei Krisztina-Nyergesújfalu;
 • Molnárné Tamás Anetta-Tata-Naszály
 • Horváth Kata-Őriszentpéter;
 • Török Zsóka-Tiszafüred
   

Az Országos Fazekasmester Találkozó célja, a helyi, a régiós és az országos fazekas hagyományok ápolása, megismertetése minél szélesebb korosztállyal, a népi kultúra promóciója, és igényes, tartalmas szórakoztató, hangsúlyosan folklórprogramok megrendezése és kiemelten az ország legjobb fazekasmestereinek bemutatása. A két napos rendezvényen a mesterek páros korongozóversenye mellett, a fazekas inasok korongozóversenyére is sor kerül. A versenyek védnöke: a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A mestereknek az igen látványos és szakmailag nagy kihívásnak számító páros korongozóversenyen minden évben más-más alkotást kell elkészíteniük mint pl: melence, füles tál, kancsó, csalikancsó..stb

A zsűri tagjai:  Pölös Andrea- néprajzos muzeológus-fazekas, a budapesti Hagyományok Háza munkatársa; Fazekas Ferenc fazekasmester, népi iparművész, a Népi Iparművészeti Tanács zsűri bizottságának tagja, a NESZ fazekas szakmai bizottságának elnöke és a bodonyi Les Gábor fazekasmester, népi iparművész.

Az Országos Fazekasmester találkozón  hagyományosan a „Mesterek kiállítása” is várja az érdeklődő közönséget. A két napos programkínálatban, a kísérő folklór programban Komárom-Esztergom megye és Naszály tehetségei mutatkoznak be. A folklórprogram során hagyományosan a tatai Pötörke Néptáncegyüttes a Kincső Zenekarral, vasárnap a tatai Kenderke Táncegyüttes lép színpadra a Kenderke barátai zenekar kíséretében. Emellett népi bábműsorral, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, korongozással, írókázással, táncházzal, mesterség bemutatókkal: fafaragás, kovács, kosárfonás, szövés..stb; minden évben más témát bemutató, de mindig megyei értéket feltáró néprajzos előadással, helyi és környékbeli őstermelők kézműves vásárával és kóstolóval egészül ki a rendezvény.

A Találkozó egyediségét mindezek mellett, maguk a mesterek adják, hiszen Fazekas Találkozó számtalan helyen van az országban, de olyan találkozó, mely kiemelten a fazekasmesterekre, az ő szakmai tudásukra, termékeikre épít, a maga nemében egyedüli az országban.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Naszályi Országos Fazekasmester Találkozó nagy népszerűségnek örvend a megyében, a régióban. Az ország számos pontjáról és a Felvidékről is érkeznek vendégek, érdeklődők a Találkozó mindkét napján. A családias, vendégszerető környezet, a szakmai programokon túl, a közönségbarát és népi, folklór és egyéb szórakoztató programok, a mesterségbemutatók és a  megyénkbe érkező elismert és neves fazekasmesterek mind-mind együtt adják a Naszályi Országos Fazekasmester Találkozó egyediségét, ismertségét, elismertségét és népszerűségét.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
naszalyi-orszagos-fazekasmester-talalkozo-262-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
naszalyi-orszagos-fazekasmester-talalkozo-262-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek