Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Mogyorósbányai fúvószenekar
 
 
  Mogyorósbányai fúvószenekar

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Mogyorósbányai fúvószenekar

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Mogyorósbánya

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Írásos dokumentumok alapján az együttes 1924-ben alakult néhány zenét szerető, helybéli bányász ötletétől vezérelve. A II. Világháborút követően a "Dorogi Szénbányák Vállalat" folyamatos támogatása révén a zenekar Bányász Fúvószenekar nevet vette fel.

A zenekar számtalanszor vett, vesz részt a falurendezvényeken, ünnepségeken, esküvőkön, bálokon és temetéseken. Ahogy a mai idősek mondják: a zene a bölcsőtől a sírig kíséri az embert.

A rendszerváltás utáni időkben az egyre nehezebb gazdasági körülmények miatt a korábban 25-30 fős zenekar a 90-es évek közepén alig 15 főre csökkent. Ezért 1998-ban az néhány nem csüggedő zenész megkísérelte a lehetetlent, a zenekar újbóli feltámasztását, régi és új zenésztársakat megkeresve egy új stílusú és felfogású zenekar kiépítésébe kezdtek, az eredmény: egy 40 tagú zömmel 30 év alatti fiatalokból álló együttes.

2000-ben az új gazdasági kihívásokra válaszolva a zenekar egyesületi formában folytatta működését. 2000-ben Németországban, Nürnbergben, Nemzetközi Minősítést szerzett az egyesület.

2001 évtől napjainkig számos Európai Uniós tagállam zenekarával adtunk közös koncertet.

2002 decemberében a Magyarországi Fúvószenekari Szövetség által működtetett minősítési rendszerben, két kategóriában is (koncert- és showzene) arany minősítést értünk el, vagyis Fesztiválzenekar címmel büszkélkedhetünk.

Két németországi zenekarral is sikerült "testvérzenekari" kapcsolatot kiépítenünk.

A zenekar a szokásos Mogyorósbányai fellépéseken túl a környékbeli településeken, de országosan is minden évben több nagyvárosban és Nemzetközi porondon is számos fellépésen vesz részt.

2013 a zenekar életében jelentős mérföldkő volt, ugyanis ebben az évben megvalósult a nagy álmunk, átadtuk saját tulajdonú közösségi épületünket, a Zeneházat, mely teret biztosít munkásságunknak.

2014-ben ünnepelte zenekarunk a 90 éves fennállását. Az egyesület a mai napig is aktívan ápolja, az elődeinkről ránk marad Bányász, Szlovák és Sváb hagyományokat. Az egyesület minden évben Fesztiválokat, Versenyeket, Fúvószenekari találkozókat, Nemzetiségi rendezvényeket szervez, ill. vesz rész ezek szervezésében, mely eseményekre az Ister-Granum Eurorégióba tartozó települések kulturális csoportjainak is adunk lehetőséget a bemutatkozásra.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az egyesület tagsága és annak összetétele nemcsak a férfiak és nők közötti egyenlő esélyekről szól, hanem arról is, hogy a szervezet korösszetétele változatos, és a jelentős számú fiatalkorú tagnak köszönhetően magában hordozza a folyamatos változásokhoz igazodni tudó, mindig megújulni kész közösség szellemét is.

Egyesületünk már hosszú évek óta a helyi és térségi közösségi élet aktív szereplője, formálója. Aktív társadalmi szerepvállalásunk mindenki előtt ismert. Jótékonysági koncertjeink, nagylelkű felajánlásaink, szervezett közösségi rendezvényeink, akcióink a bizonyíték arra, hogy vannak még önzetlen, a helyi értékek megőrzése iránt elkötelezett emberek, akik számára nem a pénz, hanem az együtt átélt pillanatok, a közösségi mibenlét mindennél fontosabbak.

Fő feladatunknak tekintjük a zenei kultúra minél szélesebb körben való megismertetését. Az egyesület non-profit jellegéből fakadóan nem anyagi érdekekből, hanem elsősorban a zenei kultúra iránti szeretetéből végezzük tevékenységünk, ápolásával és terjesztésével foglalkozunk. Ennek megfelelően interetnikus zenei repertoár kialakításával szólunk a környék összes nemzetiségéhez.

Fontosnak tartjuk a zenei kultúra továbbfejlesztését, ezzel is segítve a falu lakosságmegtartó erejét. Ennek egyik elengedhetetlen feltétele a zeneoktatás fenntartása. Zenekarunk jelenleg hangszerkölcsönzési, fellépési lehetőséget biztosít. A kiemelkedő tehetségeket továbbképző zenetáborozással jutalmazzuk.

A Zeneház létrehozásának célja az volt, hogy az önkormányzatok beszűkülő anyagi forrásai miatt az alapfeladatokhoz nem tartozó, - de a falu európai szintű közösségi és nemzetiségi életének fejlődéséhez elengedhetetlen - funkciókat átvállaljuk. A Zeneház megépülte jelentős tárgyi és esztétikai értéket teremt, működtetésével kulturális és oktatási célokat elégít ki, ezért ezen értékek megteremtésében fontos szerepet tölt be.

A Zeneház, kulturális- és rendezvényközpont helyet adhat:

  1. Mogyorósbányai Fúvószenekar Egyesület működésének

  2. Zeneiskolának

  3. Próbatermeknek (zenekar, énekkar, színjátszó kör, táncház)

  4. Erdei iskolának

  5. Teleháznak (számítógépterem, e-pont, filmklub, videotéka)

  6. Könyvtárnak

  7. Rendezvényeknek és konferenciáknak

  8. Sportesemények megrendezésének, díjátadók szervezésénekA nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.mfz.hu www.mogyorosizenehaz.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.mfz.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
mogyorosbanyai-fuvoszenekar-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
mogyorosbanyai-fuvoszenekar-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek