Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tata - Mikovinyi Sámuel Által-ér evezős emléktúra
 
 
  Tata - Mikovinyi Sámuel Által-ér evezős emléktúra

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tata - Mikovinyi Sámuel Által-ér evezős emléktúra

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Egészség és életmód,
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tata

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Mikovinyi Sámuel Által-ér evezős emléktúra ötletét 20 éve, 1995-en találta ki Kaptay György. Az első évben az evezést néhány fővel s hajóval, meglehetősen sok vízi akadályt legyőzve teljesítették a résztvevők.

A túra a kezdeti, baráti meghívottak részvételétől mára eljutott odáig, hogy a hazai evezős társadalom által is számon tartott szabadidősport rendezvénnyé vált, melyen 350-550 fő vesz részt. Minden évben egyre több külföldi nevező is látogatja az eseményt.

A szervezésben a kezdetektől részt vesznek a Révalmási Tutajosok, az Aloxid Vízisport Egyesület és a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület. A kezdeti, kis létszámú evezős megemlékezés mára egy Tata Város által is támogatott kiemelt sportrendezvénnyé nőtte ki magát. A szervezők máig egy, az evezős sportot népszerűsítő családi eseménynek tekintik.

Amit még tudni kell: Mikovinyi Sámuel emlékének megőrzésére hozták létre az Által-ér evezős emléktúrát, amelyet már 20. alkalommal rendeznek meg idén októberben. Az egész országban nagyon népszerű ez a hangulatos esemény, amely vonzza Tatára, a megyébe a külföldieket is.

Mikovinyi Sámuelre (mérnök, földmérő és földrajztudós volt, a térképészet hazai megalapítója és úttörője) nem véletlenül emlékeznek ezzel a túrával a vizek városában, hiszen a 18. századi, sokoldalú munkásságának nagy szerepe volt a tatai és környékbeli mocsarak lecsapolásában.

Az Által-ér közel 50 kilométer hosszú folyó (ér), amely a Vértes hegység vizeitől megerősödve keresztül folyik a tatai Öreg-tavon, végül Dunaalmásnál ömlik a Dunába.

Tatán mindig a Berta-malomtól van a vízitúra rajtja, onnan, 13 kilométeren át egészen Dunaalmásig "menetel" a mezőny a különböző vízi alkalmatosságokkal. Ennek a túrának a környezetvédelem fontosságára való felhívás is célja. Ez nem verseny, hanem egyszerű csónakázás Dunaalmásig, néhány kilométeren át. Idegenforgalmi vonzata nem lebecsülendő, ráadásul sokan már egy nappal korábban eljönnek Tatára, így a másnapi rajtig gyönyörködhetnek a vizek városában. Az esemény a nevezőkön kívül rengeteg érdeklődőt vonz, rendre nagy tömeg szurkol a vízre szállóknak a tatai Berta-malom melletti rajthelyen. Nagyszerű látványt nyújt a különböző színekben pompázó vízi járművek sokasága, a hömpölygő Által-ér, amely bizony alaposan próbára teszi az indulókat.

A mezőny a Dunaalmási nagyzsilipnél ér célba, ahol hagyományos, vendégmarasztaló babgulyással várják az általában 4-500 résztvevőt.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Ez a hagyományos esemény a természet értékeinek megőrzésére, a természet tisztelete szellemében fogant meg. Emellett a sportos, az egészséges életmódra nevel. Jelentős turisztikai rendezvénye a megyének.

 

 

 A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.kemsport.hu www.kemma.hu www.tata.hu www-kemoh.hu www.zszk.hu

 A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.zszk.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
mikovinyi-samuel-altal-er-evezos-emlektura-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
mikovinyi-samuel-altal-er-evezos-emlektura-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek