Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tarján - Mikonya József irodalmi hagyatéka
 
 
  Tarján - Mikonya József irodalmi hagyatéka

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tarján - Mikonya József irodalmi hagyatéka

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tarján

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Mikonya József (1928-2006) a magyarországi németség elismert írója, költője nagy értéket teremtett és hagyott ránk. Számos anekdotát, elbeszélést, verset, dalt, dokumentumot köszönhetünk neki, amelyek a németség gondolkodásmódját, életvitelét, kultúráját, hagyományvilágát dolgozzák fel. 

Jártas volt a zenei világban és közel állt a falusi emberekhez. Tudta, hogy írói-költői alkotásai, zenei gyűjtései, dalfeldolgozásai elsősorban a jövő nemzedékének lesznek fontosak. Azt is jól látta, hogy egy közösség csak a nyelvében, hagyományaiban maradhat fenn, csak akkor, ha közösségi szinten műveljük, és nem egyénenként. Nagy szorgalommal vetette bele magát a bányász, majd kohómunkás mindennapjai mellett az országos írói tevékenységbe. A VUdAK- Magyarországi Német Szerzők és Művészek Egyesületének aktív és elismert tagja lett. 

Mukásságáért Tarján Díszpolgára címet kapott, majd a magyarországi németek legmagasabb díját, az "Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum" kitüntetést is neki ítélték. 

Mikonya József író, költő, krónikás, zenész, előadó, szőlőműves, bányász, de mindenekelőtt nyelvművelő volt, aki megszállottan adta át kortársainak a nyelvi, szellemi és kulturális örökséget. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Mikonya József irodalmi hagyatéka méltó a hazai németség, a német hovatartozás és identitás megőrzéséhez. A megyei németség példaértékű alakja, akinek művei ugyanúgy megszólítják a fiatalokat, mint az idősebb korosztályt. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.tarjan.hu/mikonya.php

www.udpi.hu/lehrbuch/index.php/josef-mikonya

www.de.wikipedia.org/wiki/Josef_Mikonya

 A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
mikonya-jozsef-irodalmi-hagyateka-261-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
mikonya-jozsef-irodalmi-hagyateka-261-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek