Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Lilla emlékszoba (Dunaalmás)
 
 
  Lilla emlékszoba (Dunaalmás)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Lilla emlékszoba (Dunaalmás)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Dunaalmás

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Csokonai és Lilla kultusz Dunaalmáson évszázadok óta töretlen, ugyanis Lilla, vagyis Vajda Julianna, neves költőnk múzsája egykor a településen élt, sírja ma is itt található.

1968-ban Dr. Ferenczy Miklós helyben élő orvos-író-lelkipásztor kutatásai eredményeit könyvbe rendezte „Csokonyai Lillája” címmel, melyet még több hely- és irodalomtörténeti munka követett. Kutatásai közben sok felbecsülhetetlen értékű tárgyi és írásos emlék gyűlt fel, így szükségszerűvé vált egy emlékszoba kialakítása, melynek stílszerűen a Lilla lakóháza helyén 1933-ban épült Csokonai Művelődési Ház ad otthont.

Fő helyen Lilla feltételezett arcképe látható, és a vitrinek is a költő és Lilla kapcsolatáról mesélnek. A kutatómunka során azonban jelentős mennyiségű helyben gyűjtött történelmi és néprajzi emléktárggyal bővült a kollekció, így az idelátogató nem csak irodalomtörténeti ismereteit gazdagíthatja, hanem a település múltját is megismerheti az emlékszoba meglátogatásával.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A dunaalmási Lilla emlékszoba sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://dunaalmas.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
lilla-emlekszoba-dunaalmas--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
lilla-emlekszoba-dunaalmas--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek