Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Kulcsos kalács
 
 
  Kulcsos kalács

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Kulcsos kalács

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Ete

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Főleg lakodalmakkor szokták sütni. Udvarlási szokásokban találtuk: Özvegy Dákai Istvánné visszaemlékezésében a Kulcsos receptjét. Ennek a receptnek köszönhetően megismerhetjük, megtudhatjuk, mit neveznek magkovásznak. Hogyan dagasztottak fateknőben régen, hogyan használták a kemencét. Ez a kulcsos a lakodalmak egyik fontos jellegzetessége volt. Külön fonási technikája van.

Recept:

 „Lakodalom előtt való nap reggel 4 órakor odamegyek. Megteszem a kulcsosnak a kovászt, mely a következő képen néz ki: a szükséges mennyiségű élesztőt áztatom cukros tejbe addig, míg feljön a tej színére, akkor hozzáöntöm a vájlingba készített liszthez. Főzőkanállal összekeverjük, és híg tésztát csinálunk belőle. Az  megkel egy óra hossza alatt. A dagasztást fateknőbe végezzük. Teszünk bele egy kis lisztet, majd beletesszük a magkovászt, azt bedagasszuk se nem puhára, se nem keményre, majd félre tesszük a teknő végébe.  Magkovásznak nevezzük azt a tésztát, mely az élesztőt tartalmazza. Ez keleszti meg a többit is majd. Kulcsosnak tíz szakajtó lisztet fő dagasztunk. Egy szakajtóba úgy öt kilót szoktam önteni. Ennyi lisztet egyszerre be sem lehet vegyíteni, ezért apránként csináljuk. Beleteszünk a fateknőbe egy – két kosár lisztet. A hozzátett tejben feloldjuk a szüksége sót és cukrot. Kellő vegyítés után kosaranként tesszük hozzá a többi szükséges lisztet, a hiányzó tejet, cukrot és sót. Amikor az összes lisztet bevegyítettük, vagyis dagaszthatóvá válik, akkor a teknő végéről vesszük a magkovászt és ráterítjük a bevegyített liszt tetejére. Ekkor verik bele egyenként a tojásokat, azt rögtön bele is dagasztják. A tojással együtt beleteszik a fagyos zsírt is, melyet kanalanként számolnak. Dagasztás közben a tésztát két végéről és oldalról felhajtjuk, és ezt többször, vagy húsz – harmincszor elvégezzük. Dagasztás után kel másfél óra hosszat, majd cipókba szaggatjuk, rárakjuk az ágyra. Ott is kel negyed, vagy fél órát. Utána dolgoznak vele. Odaveszek magam elé egy cipót, majd 8 – 10 felé vágom. A kis darabokat kézzel kisodorjuk, úgy fonjuk belőle a kulcsost. Nem lényeges, hogy egy cipóból hány sodort szál lesz, mert a másikból pótolni lehet. A fonásnak külön technikája van, melyet pontosan leírni szinte lehetetlen. Kettő sodrott szálat teszünk párhuzamosan magunk elé. Ráhelyezünk kettőt keresztben párhuzamosan,  ahol a két szál metszi, egymást azon végeket egymással megcseréljük, mindig jobbra. Körben ráhelyezünk először három szálat és összefonjuk a meglévőkkel. Végül két szállal az egészet körbe kerítjük. Ez az utolsó két szál a kulcsos kerítője. Minden kulcsost kilenc szálból fonnak össze, hogy gömbölyű legyen. Aztán kemencében van sütve. Az első adagot 15 percig sütjük, amikor a kemence befül utána kevesebb ideig, úgy 10 percig. Egy kemencében 10 – 12 kulcsos fér bele. Egy asszony mindig őrzi, hogy meg ne égjen. A kész kulcsosok  felkerülnek a kamrában elhelyezett alkalmi polcra.” Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A régi szokásokat jó lenne megtartani. Addig kell ezeket rögzíteni, megőrizni, amíg még emlékeznek rá az emberek, és vannak olyanok, akik még gyakoroltatni is tudják. Szükég van a tudásátadásra a hagyományok fennmaradása végett.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

        Dr Szabó Kálmán helyi lelkész (1986-ig) „Udvarlási szokások” A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://www.eletteregyesulet.hu/maghaz.php?id=maghaz/fooldal

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kulcsos-kalacs-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kulcsos-kalacs-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek