Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tata - Kristály Imperial Hotel****
 
 
  Tata - Kristály Imperial Hotel****

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tata - Kristály Imperial Hotel****

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Turizmus,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tata

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Kristály Imperial Hotel**** 1766-1770 között az Esterházy család megbízásából, Fellner Jakab tervei alapján épült. Fellner Jakab életművének mindenre kiterjedő feldolgozásával még adós a szakirodalom, de az bizonyítható, hogy a jeles építőmester nevéhez fűződik többek között a móri Lamberg-kastély építése (1762), az egri püspöki palota bővítése (1763-1766), az ugyancsak egri líceum (1765-1785), valamint a veszprémi püspöki palota (1765-1776).

A kezdetben Szarka Fogadó néven üzemelő Esterházy Szálloda a Bécs és Budapest közötti útvonal egyik fogadóállomása volt. Ebben az időszakban a feljegyzések szerint több híres ember tette tiszteletét a szállodában: Teleky Blanka, Blaha Lujza, Jókai Mór, Görgey Artúr fővezér (aki az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején a fogadóban levő főhadiszállásáról indu1t 1849. május 3-án Buda ostromára), Kisfaludy Károly, Vörösmarty Mihály, Percel Mór, Feszty Árpád, Ferencz Ferdinánd főherceg, Heltai Jenő, Jávor Pál, Csortos Gyula, Dajka Margit, Kabos Gyu1a és Habsburg Ottó.

A mai eklektikus formáját az 1891-ben történt átalakítása során nyerte el, ekkor egy emeletet is építettek rá.

A szálloda számos korszakot, hírnevet és mélypontot megélt, de mindig is a helyi közélet kedvelt színtere volt: a szálló nagytermében tartotta például a tatai és tóvárosi Nemzeti Munkáspárt újjáalakuló nagygyülését 1912-ben, az 1930-as években pedig a Tata-tóvárosra látogató színtársulatok mutatták be a színműveket, operetteket, évente több alkalommal.

A kétezres években a folyamatos beruházásoknak köszönhetően az immár Kristály Imperial Hotel****-ként működő szálloda teljes rekonstrukción esett át, és új, modern, négycsillagos szolgáltatásokkal bővült.

2007-ben megújultak a két műemléki szárnyban lévő szobák és létrejött az épületegyüttes belső udvara felé hatalmas üvegfelületekkel nyíló, kibővített elegáns fogadótér, a lobby.

Egy következő fejlesztési szakasz keretében a wellness részleg és a mélygarázs bővítése, valamint egy barokk pihenőkert került kialakításra, amely látványával tovább növelte a fogadótér egyedi hangulatát.

Ezt követően, 2013-ban került kialakításra a Kristály Imperial Hotel**** Esterházy szárnya feletti tetőtérben egy új 225 négyzetméteres konferenciaterem, a Magnólia terem. Ekkor kezdődött meg egy újabb beruházási szakasz is, amely során a műemléki épülethez csatlakozva kialakításra kerül a szálloda Medical wellness központja. A fejlesztés a gyógyászati-, prevenciós szolgáltatások kialakítását célozza.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Kristály Imperial Hotel az ország legrégebben üzemelő, 249 éves szállodája a működése során mindvégig fontos szerepet töltött be közéletében, építészeti és kulturális értéke szinte felbecsülhetetlen.

Az épületben a múlt és az Esterházyak emlékét őrzik az eredeti épületszerkezetek, a címeres téglák, a borbárrá alakított Esterházy pince, a Magnólia konferenciaterem mestergerendái és látványos császároszlopa.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a szálloda épülete nemcsak fennmaradt az utókor számára, hanem stílusában és jellegében az eredeti épülethez illő, funkciókban gazdag terekkel, további bővítésekkel is gazdagodott, valamint a megye legnívósabb szállodájaként gazdasági jelentősége is számot tevő.

2010-ben, a Kristály Imperial Hotelt üzemeltető Gasztro-Kristály Zrt. elnyerte a "Komárom-Esztergom megye beruházója 2010" címet, melyet a kiemelkedő gazdasági tevékenysége elismerése képp a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés adott át. A magas színvonalnak köszönhetően szálloda 2014-ben elnyerte a Magyar Turizmus Minőségi Díját, egyedüli szálláshelyként Komárom-Esztergom megyében.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
htt;p://www.hotelkristaly.eu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kristaly-imperial-hotel---media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kristaly-imperial-hotel---dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek