Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Esztergom - Központi kávéház
 
 
  Esztergom - Központi kávéház

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Esztergom - Központi kávéház

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A kávéházat Lindtner Henrich alapította 1841-ben a Vörösmarty utca és a Rákóczi tér sarkán álló – akkor még földszintes – épületben. Hosszasan tanulmányozta a bécsi kávéházakat, és azok alapján akart egyet alapítani Esztergomban is. Ennek megfelelően Bécsből hozatta a bútorokat, a berendezéseket és az üvegeket, a kávéfőző edényeket Törökországból, a porcelánt Csehországból. A kávéfőző mestert szintén Törökországból szerződtette. A kávéhézat előszeretettel látogatta a megyei, városi vezetőség, sőt a tisztikar is. Később Neubauer János, volt bécsi császári-királyi kamarás vette át az irányítását, aki családjával Bécsből Esztergomba, a kávéház 1896-ban épített emeletére költöztek. A belső tereket bővítették, a kínálatot kiegészítették fagylalttal, cukrásztermékekkel. A kávéház kívül-belül megújult, de működése az első világháború után rövid ideig szünetelt, majd 1927-ben Alberti József vette át. A második világháborúban az épület megsérült.

A nyolcvanas években jelentősen átalakították az épületet, ekkor az eredeti berendezés eltűnt. 2006-ban a kávéházat teljesen felújították, hogy az a korabeli szecessziós stílust idézze. Az arany díszítésű tapétát Angliából hozatták, a berendezést pedig ugyanonnan, mint 110 évvel azelőtt. A nagyterem új márványzatot kapott, a falak fa burkolatot, utcai teraszát felújították, a közműveket, ajtókat, ablakokat kicserélték. Az emeleti részeken viszont különböző cégek kaptak helyet. Az Év Kávéháza versenyen 2007-ben is bekerült az ország 100 legjobb kávéháza közé. 2008 novemberében működtetését átvette a Szamos Marcipán. Kialakításra került egy Babits-sarok, így emlékezve arra, hogy a költő gyakran és szívesen időzött itt.

A kávéházban megtekinthető a bazilika 1:200 arányú makettje, amit 250 munkaóra alatt, 58 kg marcipán felhasználásával Kimmelné Izsák Tünde készített.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az Esztergom belvárosában működő Központi kávéház az egykori királyváros legelőkelőbb kávéháza a 19. század óta, a helyi kultúrális élet egyik központja. Az épület jelenleg műemléki védelem alatt áll. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kozponti-kavehaz-272-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kozponti-kavehaz-272-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek