Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Környebánya Erdei Iskola (Környe)
 
 
  Környebánya Erdei Iskola (Környe)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Környebánya Erdei Iskola (Környe)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Turizmus,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Környe

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Vértes hegység festői tájakkal tagolt északi peremén, a Vértessomlói hegy tövétől csak 500m-re található a környebányai Erdei Iskola. Az épület egy 1913-ban épült kúria, mely korábban a bányaigazgatóságnak adott otthont. 1995-ben került az Önkormányzat kezelésébe, és mára minden igényt kielégítő szolgáltatásokat nyújt az ide érkező vendégek részére. 25 fő elhelyezése biztosított az épületben, de jó idő esetén a hozzá tartozó park árnyat adó fái alatt nagyobb csoport is sátrat verhet, akár tábortüzet is gyújthatnak a kiépített tűzrakó-helyen.

Az elsősorban gyermeküdülőként szolgáló erdei iskola azonban a közösség számára is fontos szereppel bír, közösségi térként szolgál a helybelieknek, akik előszeretettel keresik fel.

Földrajzi elhelyezkedése is igen előnyös a természetkedvelők számára. Remek kirándulási lehetőségek kínálkoznak innen, hiszen a környéken olyan kedvelt turista célpontok találhatók, mint  a vitányi vár, Szarvaskút,  Mátyás kút, Szép Ilonka forrás, Várgesztes vagy éppen Majk.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A környebányai Erdei Iskola sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.kornye.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://www.kornye.hu/erdeiiskola/

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kornyebanya-erdei-iskola-kornye--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kornyebanya-erdei-iskola-kornye--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek