Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Komáromi Napok rendezvénysorozat
 
 
  Komáromi Napok rendezvénysorozat

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Komáromi Napok rendezvénysorozat

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Komárom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az 1992 óta minden évben megrendezésre kerülő Komáromi Napok, az Észak -és Dél Komárom által közösen szervezett rendezvénysorozat, mely 2016-ban ünnepelte negyed évszázados évfordulóját.

A rendezvénysorozat nyitó napja Komárom Város Napja, április 26-a. Az 1848- 49-es forradalom és szabadságharc idején az osztrák csapatok ostromgyűrűbe zárták, és '49. március 30-án megtámadták erődrendszerünket. A rohamot a hazai erők április 26-án sikerrel verték vissza, csapataink még az ostromgyűrűt is szétzúzták. E győzelemre utal minden évben a Komáromi Napok időpontja is. Ehhez kapcsolódik a rendezvénysorozattal egyidős történész konferencia, visszatérő program a Klapka György Múzeum időszaki kiállításának megnyitója és a motoros találkozó is. Ezen az egy héten még intenzívebb a két Komárom kapcsolata, naponta több ezren kelnek át az Erzsébet hídon, hogy részt vegyenek a Duna bal vagy jobb partján rendezett programokon. Kiemelt jelentőségű eseménye a rendezvénysorozatnak a közös ünnepi testületi ülés, mely 1992 óta Komárom Város napján, április 26-án kerül megrendezésre. Ez az esemény szép példája az együttműködésnek, a közös gondolkodásnak és együttélésnek, melyhez ragaszkodnak a Duna két partján élő komáromiak. Az együttes ünnepi testületi ülést az egyik évben a magyarországi, a következő évben pedig a szlovákiai Komáromban hívják össze. Az eseményen ünnepélyes keretek között átadják a díszpolgári, a pro urbe és a polgármesteri díjakat.

De közös program a Komárom-Komarno Utcai Futóverseny is, ahol több százan futják végig a két város között kijelölt távot, de népszerű a két város erős embereinek kötélhúzó versenye az Erzsébet hídon. Az egy hét alatt a város minden korosztálya talál magának programot, de megmozdul szinte valamennyi civil szervezet, az egyesületek és az intézmények is. Minden évben vendégül látjuk testvérvárosaink delegációit, akik saját művészeti csoportjaikkal érkeznek, szívesen vesznek részt a programokban és látogatásukkal erősítik kapcsolatainkat.

A Komáromi Napokon kiállítások, konferenciák, bemutatók, majális, komoly-és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, sport- és kulturális rendezvények várják a város lakóit és a több ezer idelátogató vendéget. Amíg 1992-ben 45 program várta az érdeklődőket, addig 2016-ban a két városban összesen 237, ebből Dél-Komáromban 109 rendezvény közül választhattak mindazok, akik ellátogattak a Komáromi Napokra. Mára a rendezvénysorozat nemcsak a megye, hanem a térség egyik meghatározó kulturális -és sport fesztiváljává nőtte ki magát. Egyedülálló, példaértékű esemény, hiszen két országban, de egy városban, egy gondolat mentén, közös szándékból kel életre évről évre.

 

Követezzék némi ízelítő az elmúlt 25 év programjaiból:

Az I. Komáromi Napok a „Sem csellel, sem erővel" című kiállítás megnyitójával kezdődött 1992-ben, mely eseményt még 44 rendezvény követte abban az évben. Voltak köztük olyanok - pl. a történészkonferencia vagy a Klapka György Múzeum aktuális időszaki kiállításának megnyitója-, melyek azóta is szereplői a rendezvénysorozatnak.

A II. Komáromi Napok-on költöztettük új helyre - az Igmándi erődbe - a kőtárat és rendeztük meg először a Bíró György kosárlabda-tornát. Ebben az évben 65 rendezvényt látogathattak meg az érdeklődők.

1994-ben, a III. Komáromi Napokon a kiállítások és a történész konferencia főszereplői a huszárok voltak. Ekkor avattuk fel a fióklevéltárunkat, melyhez kapcsolódott az 1. levéltáros tanácskozás is, melyet még az évek során 16 követett. A motorosok is ekkor vonultak fel először -azóta is minden évben az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény ez a városban. A IV. Komáromi Napokon vehettek részt először az idelátogatók a sörfesztiválon és ekkor zárta először a rendezvénysorozatot tűzijáték.

1996-ban az V. Komáromi Napok fontos rendezvénye volt a Klapka György Múzeum új épületének átadása és ekkor érkezett hozzánk a franciaországi Wavignies-ből futva egy nagyobb delegáció. Ok és minden más érdeklődő is hallgathatta - többek között- az Old Boys és Charlie nagykoncertjét is. A VI. Komáromi Napokon már az új múzeumban nyitottuk meg a „Két haza egy szívben" c. néprajzi kiállítást. Ekkor koncertezett a Városházán a világhírű Auer vonósnégyes. Ebben az évben ünnepeltük a Komáromi Kisgaléria 20. születésnapját és ekkor nyitotta meg Fa Nándor az újjáépített tengerhajózási kiállítást. A sátorban zenéltek - többek között - a Naumburg testvérvárosi fúvósok, Somló Tamás, a Memory Band és Demjén Ferenc. 1997-ben már naponta közel 30 rendezvény szerepelt a műsorfüzetben.

Egy évvel később - a VII. Komáromi Napokon - már hagyománya volt a szőnyi pentatlonnak, a Feszty iskola duatlon versenyének, az asztalitenisz versenynek, a Tóth Mihály kölyökfocinak, a kolesz kupának és ekkor rendeztük meg 24. éve a Komárom-Komarno Nemzetközi Utcai Futóversenyt. De ez volt az az év, amikor a szőnyi művelődési ház a Zene-Barátság népzenei fesztivált.

A VIII. Komáromi Napokon mutattuk be a szőnyi építkezés során előkerült római kori szarkofágokat és egyéb leleteket, felvidéki népviseletes babákat állítottunk ki és átadtuk a Frigyes laktanyában a zeneiskola új épületét. A koncerteken a MEZ, az Amokfutók, az Irigy Hónaljmirigy, a Bergendy együttes és Fenyő Miklós is zenélt.

2000-ben, a IX. Komáromi Napokon, a Jókai-évforduló kapcsán az író képzőművészeti munkásságát mutatta be a múzeum. Észak-Komáromban ekkor avatták V. László szobrát és a 20. születésnapját ünnepelte a Vox Femina Kórus. Először volt a Jókai ligetben népművészeti kirakodóvásár.

A X. Komáromi Napok 2 nagyrendezvénnyel várta az érdeklődőket: az egyik az 5. Könyvillusztrációs Biennálé kiállítás, a másik pedig a Duna parti városok részvételével megrendezett idegenforgalmi vásár-és termékbemutató. Ebben az évben nyílt meg a Czibor Zoltán emlékszoba, de volt falutörténeti kiállítás a szőnyi művelődési házban és vízi majális a monostori szabadstrandon.

A XI. Komáromi Napokon mutatkozott be először a Mediawave, mint kísérőrendezvény és ekkor ütött tábort a Legio Brigetio is. A múzeum aktuális kiállítása Kossuth Lajos születésének 110.évfordulójára emlékezett, de bemutatkozott Vida Zsuzsa, komáromi születésű üvegtervező iparművész is. A koncerteken a Hot Jazz Band, a Budapest Regtime Band és a Republic együttes is játszott.

2003- ban a XII. Komáromi Napokon olyan amatőr együttesek mutatkoztak be, mint a naumburgi Balek Harmonist énekegyüttes vagy a Systrum ütőegyüttes. A két Komárom erős emberei először húztak kötelet az Erzsébet-hídon, a szőnyiek májusfát állítottak, a sátorban pedig többek között a Romantik, az R-Go és az Edda adott koncertet.

2004-ben az Európai Uniós csatlakozáshoz kapcsolódó rendezvények álltak a XIII. Komáromi Napok középpontjában: vlt óriásfotó kiállítás a hídon, volt tüzijáték, fényjáték és közös éneklés. A lovardában "ló-show", a sátorban a Jazz Steps, a Joe Murányi, a Ladánybene 27, a Kispál és a Borz, Gerendás Péter és a Bon-Bon együttes várta a közönséget. 

Az Európai Uniós csatlakozás 1 éves évfordulóján, a XIV. Komáromi Napokon népek fesztiválját és egyiptomi játszóházat szerveztünk, de volt „Dzsungel könyve" előadás, Hobo Blues Band koncert és Heaven Street Seven is.

A XV. Komáromi Napokon közös koncertet adott a Vox Femina és a Concordia Kórus, a Mediwave rendezvényein pedig fellépett a Kajárpéci Vízirevü, Boka Gábor, illetve angol, kurd, belorusz és ausztrál zenekarok. Ekkor hallhattuk utoljára Komáromban Cseh Tamást. A népművészeti vásárt a Csillag erődben rendeztük, és 2006-ban innen lőtték fel a rendezvénysorozatot záró tűzijátékot is.

A XVI. Komáromi Napokon kiállítással ünnepeltük Koppánymonostor Komáromhoz csatolásának 75., Szőny Komáromhoz csatolásának 30. évfordulóját. Ebben az évben a Sebő együttes játszott a moziban, volt reneszánsz komédia és rétesnyújtó rekordkísérlet.

A XVII. Komáromi Napokon a szőnyiek a Zene-Barátság Népzenei Fesztivállal ünnepeltek, a múzeumban pedig megnyílt a „Hétköznapi" áhítat című kiállítás. Az Egressy Fúvószenekar közösen adott koncertet a Tatabányai Városi Fúvószenekarral. A moziban Földes Lászlót, Lovasi Andrást és Lackfi János hallgathattak az érdeklődők, a sátorban pedig Quimby-t, Back II Black-t és Royal Express-t.

A XVIII. Komáromi Napok új főhelyszínen, a Monostori erődben várta vendégeit. Az 1849. április 26-ai komáromi csata 160. évfordulója alkalmából emlékcsatát szerveztünk és 2009-ben 35. alkalommal futhattak Komárom - és Komarno között a sportolni vágyók.

A XIX. Komáromi Napok ágyúszentelésel kezdődött. A Monostori erőd teljes területét a rendezvénysorozat „lakta be": volt római kori bemutató, mászótorony, tűzoltó technikai bemutató, borsétány. Mindemellett több, mint 20 sportrendezvény színesítette a programot. A XX. Komáromi Napok —on a Monostori erődben egész napos gyermekprogramok várták a családokat. Volt hagyományosan kötélhúzás a hídon, utcai futóverseny, levéltáros, testvérvárosi és történész konferencia. A rendezvénysorozat 20. születésnapja alkalmából óriásfotó kiállítást láthattak az Erzsébet hídon átkelők. Ebben az évben nemcsak a XXI. századi, de a veterán motorosok is felvonultak. Fellépett a Kormorán, az Első Emelet, a Republic, a Pokolgép. 2012. volt az az év, amikor a rendezvénysorozat „megtalálta" végleges helyszínét a város központjában, a Jókai ligetben és környékén. A XI. Komáromi Napok bővelkedett sportrendezvényekben: Kolesz Kupa, Erőd Futás, Szőnyi Pentatlon, tájfutó bajnokság, Boksz Gála, teniszkupa, sakkverseny. Szőnyben a 18. Zene-Barátság Nemzetközi Népzenei Gála várta az érdeklődőket. Volt gólyalábas színház, Mingyá és Zsebsün együttes a gyerekeknek, Dolly Roll, Elektron Band a felnőtteknek.

A XII. Komáromi Napok keretében a múzeumban megnyílt a „Természeti katasztrófák Komáromban" c. kiállítás. A lovardában a „János vitéz" díszbemutatóját tekinthették meg a vendégek. Koncertet adott Rúzsa Magdi, Wolf Kati, az Alma és a Holdviola együttes. A hagyományos rendezvények között megtalálhattuk a „Miénk a színpad"-ot és az utcabált is. A XXIII. Komáromi Napok rengeteg programot kínált a gyerekeknek: játszóházak, Légvár Birodalom, vidámpark, kisvasút. A felnőttek Demjén Ferenc, az EDDA együttes vagy a Csík Zenekar koncertjén vehettek részt. Ezenkívül megkóstolhatták a borudvar kínálatát is.

XXIV. Komáromi Napok -on huszonharmadszor vonultak fel a motorosok, ugyanúgy várta az érdeklődőket a Monostori erődben a Mediwave. A ligetben Hooligans és R-GO koncert volt. A rendezvénysorozat ideje alatt összesen 51 sporteseményen vehettek részt kicsik és nagyok.

XXV.  Komáromi Napok -on fellépett Keresztes Ildikó, a Neoton, a P. Mobil és a Honeybeast. De volt csatarekonstrukció és lovasszínházi előadás is, ahol a „Hét vezér" c. darabot nézhették meg a vendégek.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az eltelt 25 év alatt Komárom életének meghatározó és várva várt eseménye a Komáromi Napok. Ezen idő alatt a városban felnőtt egy olyan generáció, melynek a rendezvénysorozat a hagyományainkhoz való ragaszkodást, egyben a folytonos megújulást is jelenti, egy olyan egyedülálló eseménysorozatot, melyre méltán lehetünk büszkék. Ez a rendezvénysorozat megmozgatja a város valamennyi civil szervezetét, de gyakran a gazdasági élet szereplői is részt vállalnak a programok szervezéséből vagy finanszírozásából. A programok széles skáláján mindenki - gyermek vagy idős, sportoló vagy művész, helyi lakos vagy turista - megtalálja az őt érdeklő programot. E rendezvénysorozat megmutatja értékeinket, tudásunkat, hobbijainkat, törekvéseinket, kapcsolatrendszerünket, sőt elképzeléseinket arról, hogy miként szeretnénk élni itt, a Duna két partján. Kifejezi Komárom állhatatosságát örök időkre, még ha a történelem viharai két országba is szakították az északi és a déli városrészt. A Komáromi Napok rendezvénysorozat a legszebb európai értékeken alapul, kifejezi az összetartozást, a szolidaritást, a kultúra, a sport szeretetét és az ember természetes igényét az életörömre, a közösségi szórakozásra.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.komarom.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://komarominapok.eu/

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
komaromi-napok-rendezvenysorozat-278-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
komaromi-napok-rendezvenysorozat-278-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek