Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Komáromi napok
 
 
  Komáromi napok

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Komáromi napok

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Komárom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az 1992 óta minden évben megrendezésre kerülő Komáromi Napok, az Észak –és Dél Komárom által közösen szervezett rendezvénysorozat, mely így idén, 2016-ban ünnepli negyed évszázados évfordulóját. Ezen az egy héten még intenzívebb a két Komárom kapcsolata, naponta több ezren kelnek át az Erzsébet hídon, hogy részt vegyenek a Duna bal vagy jobb partján rendezett programokon, a közös ünnepi testületi ülésen, vagy éppen erősítsék valamelyik város csapatát a kötélhúzó versenyben. De közös program a Komárom-Komarno Utcai Futóverseny is, ahol több százan futják végig a két város között kijelölt távot. Az egy hét alatt a város minden korosztálya talál magának programot, de megmozdul az összes civil szervezet, az egyesületek és az intézmények is. Minden évben vendégül látjuk testvérvárosaink delegációit, akik saját művészeti csoportjaikkal érkeznek és szívesen vesznek részt a programokban. 

A program kezdete mindig április 26-ához, Komárom Város Napjához kötődik, emlékezve az 1849. évi dicsőséges tavaszi hadjáratra. Ehhez kapcsolódik a rendezvénysorozattal egyidős történész konferencia, visszatérő program a Klapka György Múzeum időszaki kiállításának megnyitója és a motoros találkozó is. Majális, koncertek, kiállítások, színházi előadások, sport- és kulturális rendezvények várják a város lakóit és a közel 10 000 idelátogató vendéget.

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az eltelt 25 év alatt Komárom életének meghatározó és várva várt eseménye a Komáromi Napok. Ezen idő alatt a városban felnőtt egy olyan generáció, melynek a rendezvénysorozat a hagyományainkhoz való ragaszkodást, egyben a folytonos megújulást is jelenti, egy olyan egyedülálló eseménysorozatot, melyre méltán lehetünk büszkék.

 A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.komarominapok.eu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
komaromi-napok-647-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
komaromi-napok-647-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek