Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Komáromi gyógyvíz
 
 
  Komáromi gyógyvíz

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Komáromi gyógyvíz

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Egészség és életmód,
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Komárom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:
1965-ben a komáromi lengyár számára kutakat fúrtak, s ennek eredményeként 1273 m mélységben 62°C-os termálvízre bukkantak, amelyről rövidesen megállapították, hogy „aránylag kis sókoncentrációjú, alkáliakat is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos és kloridos hévíz, mely szulfidion tartalmánál fogva a kénes vizek csoportjába sorolható”, továbbá, hogy „sem kémiai, sem bakteriológiai szempontból nem esik kifogás alá”. 1970-ben újabb kutat fúrtak, ekkor 960 m mélységben 42°C-os vizet találtak, amely
alkálihidrogénkarbonátos és kloridos termális víz, mely sem kémiai, sem bakteriológiai szempontból nem esik kifogás alá”. Az elvégzett vizsgálatok alapján az 59°C-os termálvizet néhány éven belül gyógyvízzé nyilvánítottak, amelyet degeneratív jellegű gerinc és izületi bántalmakra, baleseti eredetű mozgásszervi betegségek utókezelésére, gyulladásos jellegű izületi betegségek idült állapotaiban, valamint gyulladásos nőgyógyászati megbetegedések idült eseteiben javasolt használni. 
 
Fizikai tulajdonságai: színtelen, átlátszó, kevés üledékkel
Értékelése: A víz kálcium-magnéziumhidrogénkarbonátos, kloridos és szulfátos hévíz.
 
A gyógyvízre, megtalálását követően néhány éven belül gyógyfürdő létesült, mely mára a térség első számú gyógyvizes terápiás központja. A gyógyászati részlegen elektroterápiával, balneoterápiával, gyógypakolásokkal és reumatológiai szakrendeléssel várják a gyógyulni vágyókat. A fürdőben – a fentieken kívül – működnek termálvizes medencék, uszoda, nyári strandfürdő – élmény- és gyermekmedencékkel, úszómedencével, - valamint sószoba és szaunavilág, amelyben két finn-, egy rönk-, egy infraszauna és egy gőzkabin is található.
 
A komáromi gyógyvíz hírnevét, vonzerejét tovább erősíti az a római kori fürdőkomplexum, mely a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi projekt során, a légiós tábor közvetlen szomszédságában került elő 2015. őszén. A több, mint egy hektáros területen fekvő komplexum padlófűtéssel volt ellátva, a megemelt padlószintet alátámasztó, un. hypocaustum-oszlopokból több, mint 150 került elő. Ilyen nagymennyiségű és jó megtartású oszloppal ellátott padlófűtés rendszert Magyarországon utoljára a XVIII. század végén tártak fel Aquincumban. A feltárások jelenleg is folynak, s a tervek szerint látogatóközpont épül a feltárt régészeti leletek bemutatására.
 
A Komáromi Gyógyfürdő tisztelegve a római múlt előtt 2015-ben felvette a Brigetio Gyógyfürdő Komárom nevet.


Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A gyógyvízzé nyilvánított komáromi termálvíz évtizedek óta szerves része a városunk életének, idegenforgalmunk egyik fő vonzereje. A városon és vonzáskörzetén kívül a megyéből, az ország távolabbi részeiből is előszeretettel látogatják a gyógyulni vágyók. Vonzereje a határokon túl is ismert, bizonyítja ezt a kora tavasztól késő őszig a fürdőkomplexumhoz tartozó kemping területén lakó, elsősorban német és holland lakókocsis turisták nagy száma. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.komaromfurdo.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
komaromi-gyogyviz-646-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
komaromi-gyogyviz-646-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek