Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Komáromi Erzsébet híd
 
 
  Komáromi Erzsébet híd

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Komáromi Erzsébet híd

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Komárom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A komáromi híd felépítésének gondolata már az 1870-es években felmerült, ám a megvalósítás két évtizedig váratott magára.

A komáromi Erzsébet hidat 1892. szeptember 1-jén adták át a nagyközönségnek. A neves hídtervező, Feketeházy János által tervezett híd 424 méter hosszú. A hegesztett vasból készült hidat 16 hónap alatt építették fel, a Baross Gábor által, a 19. század második felében elindított nagyszabású közlekedés-fejlesztési program keretében. Akkor a beruházás költsége 1.165.000 Ft-ot tett ki. A hidat kétoldalt keresztrácsozatú idomacél hídkorlát határolja. A szegecseket művészi kidolgozású acélrózsák takarják. Ezek az eredeti korlátokon, azaz a két szélső nyílásnál még máig láthatók. Természetesen a Duna partján fekvő mindkét Komárom azóta is ügyel arra, hogy a híd jó állapotban maradjon meg: a vasszerkezetet 1909-ben újrafestették, 1914-ben pedig előregyártott vasbeton pályalemezt építettek aszfaltburkolattal.

1926-ban a lejárót bazalt terracit-burkolattal látták el, 1927-ben pedig elvégezték a vasszerkezet megerősítését és új aszfaltburkolatú vasbeton pályaszerkezetet építettek.

1938-ban hídvizsgálatot végeztek és kicseréltek 12038 db szegecset, majd egy évvel később újabb 16000 szegecset cseréltek ki, majd újramázolták a hidat.

1945-ben a visszavonuló német hadsereg felrobbantotta az Erzsébet hidat, a károkat egy évvel később állították helyre.

A következő felújításra 1962-ben került sor: felújították a járdákat, az aszfaltburkolatot, a dilatációs szerkezeteket és ismét újramázolták az acélszerkezetet.

2004/2005-ben átépítették a járdát, a kocsipálya-szerkezetet és sor került a korrózióvédelemre.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A komáromi Erzsébet híd 122 éve köti össze nemcsak a Duna két partján álló településeket, de összeköti az embereket is. A híd mindennapjaink része: itt zajlik a nemzetközi átmenő teher- és személyforgalom, ezen a hídon át járnak dolgozni vagy bevásárolni a két város, de még a távolabbi települések lakói is, de fontos eszköze a kölcsönös kulturális kapcsolatok fenntartásának és a turizmusnak is.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

"110 éves a komáromi Erzsébet híd - 1892-2002" című kiadvány -  komáromi Klapka György Múzeum katalógusai II. 2002.A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
komaromi-erszebet-hid-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
komaromi-erszebet-hid-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek