Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Komárom-Szőnyi Selye J. Kórház történelmi kertje
 
 
  Komárom-Szőnyi Selye J. Kórház történelmi kertje

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Komárom-Szőnyi Selye J. Kórház történelmi kertje

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Komárom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A kert az ún. ószőnyi uradalom része volt, melyet a Zichy család birtokolt, majd a Solymosy-Gyürky család közös tulajdona lett. A kastélyt a II. világháború után államosították, azóta kórházként funkcionál.

A kertet – valószínűsíthetően – 1815 és 1840 között létesítették. A kert központi eleme egy kör alaprajzú térség, ebbe fut bele a sugaras úrhálózat. Egy 1875-ös statisztikából kiderül, hogy 7311 tő virág és cserje, 17520 fa és 2280 gyümölcscserje volt a kertben. 1984-ben 53 faóriása volt (főleg tölgy, török mogyoró és páfrány fenyő).

Napjainkban a kert helyi jelentőségű természetvédelmi terület, a kórház telke 6,5 hektáros terület. A kert jelenleg 4 egységre osztható: az előkert, melynek központi eleme a gróf Zichy Miklósné szül. Berényi Erzsébet bárónő által 1764-ben állítatott Szentháromság szobor; az oldalkertek,a keleti oldalkertben található az egykori szőnyi mocsarak vizét (most inkább a belvizet) levezető kis ér, melyen feltehetően a Zichy-korszakból származó kovácsoltvas hidak vezetnek át, nyugati oldalkertben a kórház melléképületei találhatók, valamint a hátsó kert a Zichy korszakból fennmaradt angolpark maradványával és az Solymosy-Gyürky korszakból megmaradt egykori konyhakert valamint faiskola területe.

Napjainkban mintegy 48 féle fásszárú, 53 féle lágyszárú, 25 féle moha található a kertben, köztük 50 db idős fa, a védett téltemető, csillagvirág és hóvirág. De a növények mellett számtalan madárfaj és hüllőfaj is előfordul a területen

 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A kert – a kastéllyal együtt - Komárom történelmének fontos része, s annak ma is élő eleme. Megőrzését, védelmét fontos feladatának tartja a város közössége.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
komarom-szonyi-selye-j-korhaz-tortenelmi-kertje-221-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
komarom-szonyi-selye-j-korhaz-tortenelmi-kertje-221-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek