Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Komárom-Esztergom Megyei Nemzetiségi Találkozó és Gyermektalálkozó
 
 
  Komárom-Esztergom Megyei Nemzetiségi Találkozó és Gyermektalálkozó

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Komárom-Esztergom Megyei Nemzetiségi Találkozó és Gyermektalálkozó

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tatabánya

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Közös feladataink elvégzésekor partnerségre törekszünk a nemzetiségi önkormányzatokkal, ugyanakkor kezdeményező szerepet vállaltunk a nemzetiségek egymás közötti kapcsolatainak erősítésében, valamint a többségi nemzet és a nemzetiségek harmonikus együttélésének megteremtésében is úgy, hogy fórumokat teremtettünk egymás jobb megismerésére, elfogadó légkör kialakítására.

Ennek az együttműködésnek megvannak a már hagyományos formái, a Komárom-Esztergom Megyei Nemzetiségi Gyermektalálkozó, a Komárom Esztergom Megyei Nemzetiségi Találkozó felnőtt együttesek számára és a Nemzetiségek Napja.

1976 óta minden páros évben, rendezzük meg a megye hagyományőrző nemzetiségi együtteseinek találkozóját. A XXI. Komárom-Esztergom Megyei Nemzetiségi Találkozóra 2016-ban Piliscséven került sor, melyen 29 együttes mutatta be produkcióit.

A XIII. Komárom-Esztergom Megyei Nemzetiségi Gyermektalálkozó házigazdája 2017-ben Nyergesújfalu volt, ahol 20 nemzetiségi gyermek együttes mutatkozott be.

A fenti rendezvények mellet, a hagyományokat folytatva 2016 decemberében Gyermelyen ünnepeltük meg 20. alkalommal a Nemzetiségek Napját, amely a velünk élő nemzetiségek történelmiségét, méltóságát tükrözi. A rendezvényeken a helyi kultúrcsoportok, óvodások, iskolások mutatták be produkcióikat. A Nemzetiségek Napja is kitűnő alkalmat biztosít a megyei önkormányzat számára a helyi önkormányzatokkal és a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal való együttműködésre.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Komárom-Esztergom megyét az évszázadok óta fennálló kulturális sokszínűség jellemzi. A nemzetiségekkel kapcsolatos tevékenység az önkormányzat feladatai közé tartozik. Úgy véljük, hogy egy olyan megyében, ahol a lakosság jelentős hányada valamely nemzetiséghez tartozónak vallja magát, őrzi és ápolja hagyományait, szokásait, ott a megyei testületnek erkölcsi kötelessége, hogy az ebből adódó többletfeladatokat vállalja. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
komarom-esztergom-megyei-nemzetisegi-talalkozo-es-gyermektalalkozo-651-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
komarom-esztergom-megyei-nemzetisegi-talalkozo-es-gyermektalalkozo-651-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek