Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Komárom - Garabonciás Táncegyüttes
 
 
  Komárom - Garabonciás Táncegyüttes

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Komárom - Garabonciás Táncegyüttes

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Komárom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Garabonciás Táncegyüttes 1986-ban alakult meg Komáromban. Tagjainak célkitűzése a helyi hagyományok ápolása, a magyar nép kultúrájának megismertetése a nagyközönséggel.

A gyerekek képzése 1987-ben kezdődött a helyi művészeti iskola néptánc tagozatának beindulásával, majd a tagozat megszűnése után a Garabonciás Folklór Egyesület, és a városi közművelődési feladatokat ellátó Csokonai Művelődési Központ segítségével működött, és folyamatosan élvezte és élvezi ma is Komárom Város Önkormányzata támogatását.

Jelenleg a táncegyüttes teljes létszáma körülbelül 100 fő, akikkel alsó és felső tagozatos csoportban valamint egy ifjúsági-felnőtt korosztályú csoportban foglalkoznak.

Komáromban évente mintegy húsz alkalommal szerepelnek a Garabonciások a város kulturális eseményein. Saját rendezvényük, az András napi vigasságok minden évben Advent előtt, amelyen valamennyi korosztályuk bemutatkozik. Ezeken kívül eleget tesznek számos intézmény és szervezet meghívásának nem csak a városban, hanem kistérségi és határ menti vonzáskörben is. Számos hazai és külföldi fesztiválon szerepelt az együttes fennállása óta, többek között Komárom- Esztergom megye testvérmegyéjében Midlothianban Skóciában, Komárom testvérvárosaiban: a finnországi Lietoban, a németországi Naumburgban, az ausztriai Judendorfban, a romániai Szászsebesen és természetes a szlovákiai testvérvárosában Észak- Komáromban. Több nemzetközi fesztiválra kaptak meghívást, ezek során vendégszerepeltek Litvániában, Finnországban, Ausztriában, Franciaországban. Az együttes rendszeres résztvevője a megyei folklór eseményeknek. Az utóbbi években a Komárom- Esztergom Megyei Népművészeti KI MIT TUD- on, a Márton napi szólótáncversenyen és a megyei gyermek néptánc fesztiválokon is vállalják a megmérettetést. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A több, mint három évtizede működő  a Komáromi Garabonciás Táncegyüttes az óvodásoktól a felnőttekig tanítja a magyar népi játékokat és néptáncokat. A táncegyüttes állandó, aktív részvevője számos jelentős helyi, megyei, térségbeli eseménynek, szereplői a városi ünnepségeknek, kulturális rendezvényeknek.

A Garabonciás Táncegyüttesnek 1992-ben Kiváló Együttesi címet adományozott a kulturális miniszter, 1994-ben Pro Urbe Komárom kitüntetést, 2009-ben megyei Príma díjat kapott. 

Rendszeres részvevői a megyei néptánc találkozóknak, felmenő rendszerű versenyeknek. 2010-ben továbbjutottak a gyermek néptáncosok országos szervezete, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület által szervezett regionális fesztiválra. Testvérvárosi és testvérmegyei kapcsolataik, és fesztiválmeghívások révén Európa számos országában megfordultak már, így jártak Finnországban, Dániában, Skóciában, Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Litvániában, Romániában, Olaszországban, Görögországban és természetesen a határ menti kulturális kapcsolatok részeként Szlovákiában a magyar nyelvterületen. 
Mindenhová elvitték a Garabonciás Táncegyüttes tagjai a magyar népi kultúra jó hírét, a legfontosabb azonban az a folyamatos munka, amely során generációkat neveltek és nevelnek a magyar néphagyományok tiszteletére és megőrzésére. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
komarom--garaboncias-tancegyuttes-645-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
komarom--garaboncias-tancegyuttes-645-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek