Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Kiskastély (Kisbér)
 
 
  Kiskastély (Kisbér)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Kiskastély (Kisbér)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Turizmus,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Kisbér

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az épületet a 19. század elején építtette Batthyányi Antal József és eredetileg kertészlakásként üzemeltették, majd a ménes 1853-as megalapításától fogva a ménesparancsnoki lakás funkcióját töltötte be.

1904-ben az építményt Bárány Pál építész tervei alapján átépítették, ekkor nyerte el jelenlegi formáját.

A II. világháború idején rövid időre itt rendezkedett be a szovjet parancsnokság. A szocialista időszakban több lakásra osztották a házat és orvosok lakhelyéül szolgált.

2000. március 15-e óta a Kiskastély ad otthont Kisbér város történetét bemutató állandó helytörténeti kiállításnak. Jelenleg a múzeum két termében a város - kőkori és római kori kezdetétől az 1960-as évekig nyúló - történetét ismerhetik meg a látogatók.

A Batthyányok idején Kisbér - központi szerepénél fogva - kiemelkedett a környező falvak közül. Batthyány Lajos 1760-ban nekilátott a kastély felépítésének, utóda, Tódor mintagazdasággá fejlesztette az uradalmat, üzemeket és manufaktúrákat alapított, többek között posztógyár, téglagyár, malom fűrészmalom, sörgyár létesült.

Az őt követő Batthyány Antal József a kastély köré 100 holdas angolparkot építtetett. A jobbágyokat elköltöztette a kastély mellől, ezzel kialakult a mai településszerkezet elődje. Antal József idejében épült a Kiskastély.

Kisbér utolsó földesura Batthyány Kázmér volt, a reformkori felsőházi ellenzék egyik vezéralakja, Magyarország első külügyminisztere, a nemzeti kultúra bőkezű támogatója.

Az épület 2010-ben felújításon esett át egy uniós pályázat keretein belül.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Kiskastély jelenleg Helytörténeti Múzeumként is funkcionál, a polgárosodás időszakát mutatja be. A kiállítás utolsó két terme a ménes mintegy 110 éves korszakát és működését igyekszik bemutatni,középpontjában egy az épületkomplexumot 20. század eleji formájában bemutató látványos makettel. Eme értékörző funkciója, történelmi múltja és építészeti értéke miatt is érdemes a települési értéktárba való bekerülésre.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Hegedűs Pál: Örökségünk Hegedűs Pál - Jaksics György: Üdvözlet KisbérrőlA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kiskastely-kisber--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kiskastely-kisber--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek