Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Kis-Strázsa helyi kilátó
 
 
  Kis-Strázsa helyi kilátó

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Kis-Strázsa helyi kilátó

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Tavaly volt 65 éves a Kis – Strázsa hegy, balti magasságon mérve 233 méteren lévő platóján lévő kilátó.

Az építmény 4 méter átmérőjű, 3 méter magas, kővel burkolt lábazaton nyugszik. Erről az átmérőről fölfelé csökken 2,6 méter átmérőig. A kilátó „nézelődési” szintjére 64 lépcső „leküzdésével” lehet feljutni, ami környezetéből 12 méterre emelkedik ki. E felett van a nyolc mezőre osztott, beton konzolokon nyugvó körkilátó rész és a kúp alakú tető, villámhárítóval.

Eredetileg katonai célra épült 1951-ben. Ezt megelőzően, a második világháborúban, a németek bevonulása után, a helyén egy jóval kisebb, megfigyelő torony állt. Ebből irányították a repülőtérre érkező és felszálló német bombázókat. Ennek a helyére, de nem az alapjaira épült, annak nem volt alapozása.

Az Esztergom - tábor városrészén lévő laktanyákban magyar páncélos, tüzér, felderítő alakulatok állomásoztak. Az alakulatok gyakorló és kiképző területei a határban voltak, zömmel az erdős, dombos, hegyes területeken. Arra a célra épült a kilátó, hogy a harcászati gyakorlatokat, éles lőgyakorlatokat, kiképzési mozgásokat kilátóból jobban megfigyelhessék a harcászatirányítók, a kiképzők, a parancsnokok, a szemlét végzők.

A kilátó felkeresése csak a rendszerváltás utáni időben vált lehetővé, miután a szovjet alakulatok kivonultak. Ez után a Duna – Ipoly Nemzeti Park (DINP) része lett a Kis – Strázsa és rajta a kilátó. Az 1990-es évek második felében elvégzett felújítás után, a DINP látogató - központi épületétől indulóan, előzetes bejelentkezés után, a tanösvényen keresztül, szakavatott vezetővel lehet felkeresni. A bejelentkezés munkaidőben a +36-30/66-34 614 –es telefonszámon vagy az esztergom@dinpig.hu internetes címen lehetséges. A tanösvény látványos, kissé meredek, szép rálátást biztosít a környékre és távolabbi tájakra.

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A kilátó az épített és természeti környezet része. Olyan helyen van, ahol nem mindennap fordulunk meg, de a nap minden szakában, a városrészünk minden pontjáról látható. Része a Duna – Ipoly Nemzeti Parknak.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kis-strazsa-helyi-kilato-321-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kis-strazsa-helyi-kilato-321-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek