Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Esztergom - Kis-Duna sétány és platánsora
 
 
  Esztergom - Kis-Duna sétány és platánsora

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Esztergom - Kis-Duna sétány és platánsora

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Kis-Duna sétány

 

A KIs-Duna sétány Esztergom Királyi városrészén halad az észak-déli irányban egésznem a Vízivárosig, a Duna Prímás-szigeti melléága mellett. A sétány köti össze a város turisztikai szempontból legfontosabb területeit, a történelmi Esztergomot a Széchenyi-térrel és a Vízivárost a Bazilikával és a Várheggyel. A két partját több híd köti össze. 1895-ben adták át a Bottyán-hidat, 1897-ben a Kolos-hidat, 1960-ban a Béke-hidat (mai nevén Szent-Miklós híd), 2002-ben a Tatán hidat (mai nevén Szent Erzsébet híd). A sétányon, az egykori Fekete Sas vendégfogadó kertjében 1909 és 1919 között nyári színkör működött. 1913. szeptember 15-én a Sétahelyszépítő Egylet elfogadta a sétány korzóvá alakításának tervét. Ekkor ültették a ma is meghatározó platánsort. Innen nyílik a 20-as években épült műemléki Szent István Strandfürdő, az ország első fedett uszodájával. A műemléki vízivárosi erődrendszer egyes részei a Kis-Duna parton húzódnak. 

A Kis-Duna sétány platánsora

Már a századfordulós időkben is, mint "ritka szép sétahelyet" említik a krónikák azt a gyönyörű helyet. A 2013-ban száz éves esztergomi platánfasor a Kis-Duna sétányon található, a Prímás-szigetet szárazfölddel összekötő Kossuth-Híd és a régi Labor MIM gyárnál lévő Szent Erzsébet (avagy Tabán) -híd közötti mintegy két kilométer hosszú részen. A platánsor így több városrészen is átviszi a mellette sétálót, a Tabáni városrész után az ún. Királyi városrész majd pedig a Víziváros következik. Az a turista, akinek kevés ideje van, hogy Esztergomban időzzön, és csupán a fent emléített soron tud végigmenni, máris sok mindent megtudhat Szent István városáról. Ha úgy tetszik, ez a platánfasor Esztergom egyik emblémája. A platánok ültetését 1913-ban kezdték meg, miután a "Sétahelyszépítő Egylet elfogadta a sétány korzóvá alakításának tervét."Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Már az 1769-es térképen látható sétány kiemelt jelentősségel bír a város életében. Kiemelkedő szerepet játszik a turizmusban és az itt élők számára is kedvelt tartózkodási hely, Esztergom látványosságait fogja közre, nagy történelmi múlttal rendelkezik, amit közkedvelten látogatnak. 

A Kis-Duna sétány platánsora egyedi látnivaló, amely egymagában is érték, de így a városközpontban különösen ritka. Minden korosztály részére közkedvelt hely a hnagulatos platánsora miatt. Az idén száz éves esztergomi platánfasor menti sétány a mai napig jellegzetes korzó, a város lakóinak és az idelátogató turistáknak kedvelt sétálóhelye. A páratlan szépségű Kis-Duna ív számos pontjáról készíthető olyan fotó, mely méltán adja vissza Esztergom lenyűgöző panorámáját, s látványával köti a legednsé pltanfák alatt sétálókat mindörökre Esztergom kedves emlékéhez. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.esztergom.hu

www.hidlap.hu

www.zoldkalauz.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kis-duna-setany-es-platansora-316-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kis-duna-setany-es-platansora-316-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek